ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

11.04.2019.

Delegacija Republike Srbije na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke

Delegacija Republike Srbije, koju predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, prisustvovaće redovnom Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koje se održava od 12. do 14. aprila u Vašingtonu.

Delegacija Srbije će s rukovodstvom i predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda razgovarati o sprovođenju aktuelnog ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI), kao i o predstojećim konsultacijama po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda. Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije Međunarodnog monetarnog fonda.

Predstojeće zasedanje svakako je dobra prilika da se potencijalnim stranim investitorima predstave mogućnosti ulaganja u Srbiju, ekonomski potencijal naše zemlje, unapređen poslovni ambijent, a posebno rezultati u sprovođenju ekonomskih reformi.

Tokom Prolećnog zasedanja biće održani sastanci savetodavnih organa Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke: Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj. Učešće Srbije na zasedanju ovih komiteta odvija se preko konstituence Švajcarske, koja zastupa naše interese.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg zasedanja savetodavnih organa biće aktuelna kretanja i izgledi svetske privrede, kao i globalni finansijski rizici u ambijentu pooštravanja finansijskih uslova. Očekuje se da u fokusu bude diskusija o merama za podsticanje potencijala privrednog rasta, jačanje sveobuhvatnosti rasta i kreiranje fiskalnih i finansijskih rezervi. Razmotriće se i načini zajedničkog rešavanja trgovinskih tenzija.

Pored toga, razgovaraće se i o primeni savremene finansijske tehnologije (Finteh), aktivnostima Međunarodnog monetarnog fonda u kontekstu jačanja nadzorne i savetodavne uloge, finansijske podrške i institucionalnih kapaciteta zemalja članica. Na Prolećnom zasedanju biće predstavljen i ostvareni napredak u postizanju Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals), a biće i reči i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u svetu.

Kabinet guvernera