ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

20.06.2019.

Jorgovanka Tabaković: Međunarodno priznanje ekonomskom napretku Srbije

„Delegacija Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija na najuspešniji mogući način završila je višednevne razgovore s međunarodnim investitorima, pošto je Srbija uspela da zameni deo skupog dolarskog duga za znatno jeftinije finansiranje u evrima i time postigla istorijski uspeh”, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Ona je istakla i da pomenuti uspeh na najbolji mogući način ukazuje na rezultate mera koje su predsednik, Narodna banka Srbije i Vlada Republike Srbije postigli tokom prethodnih godina u pozitivnom transformisanju srpske ekonomije.

Republika Srbija emitovala je na međunarodnom finansijskom tržištu obveznice u evrima s rokom dospeća od deset godina po kuponskoj stopi od 1,50% i stopi prinosa od 1,619%. To je najniža kamatna stopa, to jest najbolji finansijski uslovi koje je Republika Srbija ikada ostvarila na međunarodnom tržištu. Sredstva prikupljena emisijom ove evroobveznice upotrebljena su isključivo za zamenu skupog dolarskog duga – prevremeno vraćanje dela obveznica koje su emitovane u dolarima u februaru 2013. i septembru 2011, odnosno koje dospevaju u februaru 2020. i septembru 2021. godine, a čija je cena bila daleko viša – kuponske stope bile su 4,875% i 7,25%.

„Na ovaj način, stari skupi dug zamenjen je mnogo jeftinijim finansiranjem, a istovremeno znatno je smanjena izloženost Srbije deviznom riziku, jer je smanjen deo javnog duga u američkim dolarima, valuti na koju Narodna banka Srbije ne može da utiče”, naglasila je guverner Jorgovanka Tabaković.

„Srbija je uspela da se predstavi na međunarodnom finansijskom tržištu u potpuno izmenjenom svetlu. Nakon šest godina emitovana je prva evroobveznica na međunarodnom tržištu, i to emitovala ju je Srbija, koja je potpuno izmenila svoju ekonomiju nabolje. Predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija ukazali su stranim investitorima na održivost rasta srpske privrede na zdravim i dugoročnim osnovama, sve viši nivo stranih direktnih i portfolio investicija, što su pokazatelji da je Srbija atraktivno mesto za investiranje. Naglašeno je i to da je u prethodnom periodu postignuta i održana stabilnost cena, stabilnost finansijskog sistema i relativna stabilnost domaće valute prema evru. Istaknuto je da je učešće problematičnih kredita na najnižem nivou ikada izmerenom i da je to otvorilo prostor za uspešan kreditni i privredni rast. Naročito je naglašen i uspeh u uravnoteženju državnih finansija i smanjenje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu na oko 50%, što je za više od 20 procentnih poena niže nego pre nekoliko godina”, navela je Jorgovanka Tabaković.

Ostvarena kuponska stopa od 1,50% druga je najniža kuponska stopa na jednu desetogodišnju obveznicu koju je neka zemlja u regionu emitovala u evrima na međunarodnom tržištu. Investitori su na ovaj način pokazali da izuzetno visoko vrednuju Srbiju. Na to da su delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija postigle uspeh, ukazuje i činjenica da je vrednovanje obveznica tokom jučerašnjeg dana započeto na nivou od nešto ispod 2%, da bi konačna stopa prinosa iznosila 1,6%. To dovoljno pokazuje da je zainteresovanost stranih investitora za ulaganje u Srbiju ogromna – tražnja je bila 6,4 puta veća od ponuđene milijarde evra, a troškovi finansiranja znatno su smanjeni.

Kabinet guvernera