ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

2007-06-07 13:54:38.0

Upozorenje MMF-a na zaduživanje u švajcarskim francima

Međunarodni monetarni  fond objavio je  početkom ove nedelje saopštenje u kojem upozorava  da treba dobro paziti na „carry trade“ u švajcarskim francima, pošto nagla apresijacija ove valute, izazvana iznenadnim razvojem te vrste trgovine, može delovati štetno na ekonomije koje se u velikoj meri zadužuju u francima. U ovom izveštaju, koji je preneo Rojters, MMF navodi da bi pomenuto trgovanje, koje podrazumeva zaduživanje u valutama sa niskim kamatama, kao što je švajcarski franak, a u cilju prikupljanja sredstava za investiranje u valute sa visokim kamatama, moglo privremeno da oslabi franak i dovede do toga da on padne ispod ravnotežnog nivoa.

Ovakav razvoj događaja, takođe, može dovesti do prelivanja rizika na druge zemlje, a naročito zemlje Istočne Evrope, u kojima je švajcarski franak, zahvaljujući malim promenama kursa i niskim kamatnim stopama u Švajcarskoj, postao glavna valuta za kredite koji su uveliko doprineli brzoj kreditnoj ekspanziji, kaže se u saopštenju  MMF-a, koje sadrži i preporuku direktora Fonda o pažljivom praćenju ove vrste kreditiranja, kako bi se ograničili rizici koji ga prate.

Na te rizike Narodna banka Srbije je više puta upozoravala naše građane koji se odlučuju, pre svega, za stambene kredite vezane za švajcarski franak, upravo zato jer su trenutno kamatne stope niže, bez obzira na to što neizvesnost u pogledu prave cene ovih kredita obuhvata otplatni period od 20 i više godina.

U MMF-u  kažu da nije jasno da li je slabljenje franka privremeno, doduše uz ogradu da dobri makroekonomski pokazatelji u Švajcarskoj i sužavanje razlike između kamatnih stopa ukazuju na početak apresijacije. „Međutim, nadležni organi smatraju da su ovaj efekat i niska volatilnost samo privremeni i da će se apresijacija valute nastaviti kada se apetiti u pogledu rizika normalizuju“, navodi se u izveštaju MMF-a.

I sama švajcarska centralna banka više puta je upozorila na rizike „carry“ trgovanja, ističući da iznenadna apresijacija može doneti veliku štetu investitorima koji igraju na kartu nastavka slabljenja franka.

Kabinet guvernera