ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

27.10.2010.

Konferencija „Potreba zaštite od deviznog rizika i promocija dinarske štednje“ u Kragujevcu

U Filijali Narodne banke Srbije u Kragujevcu održana je konferencija na temu „Potreba zaštite od deviznog rizika i promocija dinarske štednje“, u organizaciji Narodne banke Srbije. Cilj konferencije je dalja afirmacija i podsticaj korišćenja instrumenata zaštite od deviznog rizika, kao i prezentovanje analize Narodne banke Srbije o poređenju isplativosti dinarske i devizne štednje, uoči ovogodišnje Nedelje štednje.

Učesnici konferencije bili su domaća preduzeća iz regiona, koja se bave uvozno-izvoznim poslovima, kao i predstavnici banaka iz regiona. Nakon uvodne prezentacije viceguvernera Bojana Markovića, o aktuelnim makroekonomskim kretanjima i izazovima monetarne politike, prisutnima je predstavljen ekonomski interes i pravni okvir zaštite od rizika promene deviznog kursa. Zatim su učesnici upoznati sa raspoloživim instrumentima za zaštitu od deviznog rizika i Internet stranicom Narodne banke Srbije koja je posvećena riziku promene deviznog kursa i načinima zaštite od tog tipa tržišnog rizika.

Nakon predstavljanja rezultata analize Narodne banke Srbije o isplativnosti dinarke i devizne štednje, istaknuto je da će i dalje aktivnosti države i Narodne banke Srbije biti usmerene ka dinarizaciji domaće ekonomije.

Konferencija je završena diskusijom o iskustvima preduzeća i banaka u korišćenju instrumenata zaštite od deviznog rizika, kao i o aktuelnim makroekonomskim kretanjima.

Kabinet viceguvernera