ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

2012-06-14 11:58:36.0

U Narodnoj banci Srbije počela dvodnevna Konferencija mladih ekonomista

U Narodnoj banci Srbije počela je danas, druga po redu, godišnja Konferencija mladih ekonomista. Domaći i strani istraživači predstaviće uglednim stručnjacima svoja naučna dostignuća u oblastima ekonomije i finansija. Narodna banka Srbije organizuje ovu konferenciju u želji da naprednim studentima doktorskih studija i naučnicima koji su nedavno doktorirali omogući da afirmišu svoje radove, kao i da razmene iskustva sa svetski priznatim stručnjacima iz tih oblasti.

„Predstavljanje mladih ekonomista i njihovo upoznavanje sa svetskim i domaćim ekonomskim ekspertima kroz godišnju konferenciju važna je aktivnost kojom centralna banka postaje regionalni centar ekonomske nauke. Ovo je samo jedna od brojnih aktivnosti koje Narodna banka preduzima u skladu s ciljem da podstakne naučnoistraživački rad“, rekao je guverner Dejan Šoškić na početku Konferencije.

Učesnici Konferencije imaće 30 minuta da svoje naučnoistraživačke radove predstave vodećim ekonomskim ekspertima, među kojima su ove godine Bojan Jovanović, Čarls Engel, Branko Urošević i mnogi drugi. Nakon predstavljanja radova, uslediće stručna diskusija, a najbolji rad biće nagrađen.

„Narodna banka Srbije, pored svojih standardnih aktivnosti, ulaže izuzetan napor da, putem konferencija, seminara i konkursa, doprinese naučnom razvoju u oblasti ekonomije, što predstavlja važan segment za očuvanje buduće makroekonomske i finansijske stabilnosti“, rekao je profesor Branko Urošević, savetnik guvernera.

Podršku naučnoj ekonomskoj misli Narodna banka Srbije će i ubuduće pružati dodelom posebnih nagrada i donacija. Od 2010. godine, svakog petka, organizuju se istraživački seminari, na kojima učestvuju ekonomisti svetske reputacije. Pored toga, dodeljuju se nagrade za doktorske disertacije, master-radove i radove objavljene u renomiranim međunarodnim časopisima.

Prošle godine dodeljene su nagrade za najbolje radove u iznosu od 1.400.000 dinara, a na Konferenciji mladih ekonomista učestvovalo je preko 100 ekonomista, što se očekuje i ove godine.

Da bi podstakla korišćenje isključivo domaćih podataka za izradu naučnih radova, centralna banka od ove godine dodeljuje i nagradu „Dr Dragoslav Avramović“ u iznosu od 500.000 dinara.

Kabinet guvernera