ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

17.10.2014.

Prepreke za prijem novca preko PayPal-a nisu u domaćim propisima

Povodom informacije koja se jutros pojavila na pojedinim veb-sajtovima, a koju su preneli i drugi elektronski mediji, da je navodno PayPal povukao opciju prijema novca zbog sukoba sa zakonima u Srbiji, Narodna banka Srbije obaveštava javnost o sledećem:

Nakon objavljivanja pomenute informacije, Narodna banka Srbije je neposredno stupila u kontakt s predstavnicima PayPal-a, koji su izjavili da ta informacija nije tačna i da se eventualne  prepreke uvođenju nesmetanog servisa prijema novca ne mogu dovesti u vezu s  navodnim ograničenjima koja nameću domaći propisi.

Narodna banka Srbije je, inače, više puta do sada ukazivala javnosti na to da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca radi naplate iz inostranstva u skladu s domaćim zakonodavstvom i da nije potrebno dodatno menjati domaće propise (Zakonom o deviznom poslovanju), a taj stav je iznosila i u neposrednim zvaničnim kontaktima s PayPal-om.

Isto tako, potpunu neistinu predstavlja i tvrdnja da je Narodna banka Srbije „prikrila kroz saopštenje da ne postoje nikakve zakonske regulative koje bi sprečile rad ovog servisa u zemlji”. Centralna banka Republike Srbije je od samog usvajanja izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju u 2012. godini uvek jasno isticala da su plaćanja i naplate preko PayPal-a dozvoljene radi naplate iz inostranstva i plaćanja prema inostranstvu, ali ne i između rezidenata u zemlji. Takođe, ukazivano je i na to da odgovornost za eventualnu naplatu u devizama između rezidenata korišćenjem servisa institucije elektronskog novca neće snositi PayPal, već rezidenti koji učestvuju u takvoj transakciji.

Kabinet guvernera