15/10/2020

Подизање готовине уз куповину Дина картицом на бензинским станицама компаније НИС а. д. Нови Сад

Народна банка Србије обавештава грађане да је компанија НИС а. д. Нови Сад од данас увела за кориснике Дина картица нову и модерну функционалност која ће корисницима домаће картице олакшати да дођу до готовог новца без одласка до банкомата или шалтера банке. Реч је о сервису „Подигни динаре”, који корисницима омогућава да приликом плаћања на свим бензинским станицама НИС Петрол и Газпром подигну и готов новац, и то у износу до 5.000 динара. На овај начин, захваљујући широко распрострањеној мрежи малопродајних објеката НИС-а и у градским и у руралним подручјима, корисници Дина картице, а посебно они који живе у срединама у којима је мање развијена мрежа банкомата, могу брзо и једноставно да подигну готовину – на најближој НИС Петрол или Газпром бензинској станици. Сервис је омогућен у сарадњи Народне банке Србије, Банке Поштанска штедионица а. д. Београд, највећег издаваоца националне картице, и компаније НИС а. д. Нови Сад, која је прва на српском тржишту препознала значај наведене услуге. У склопу активности Народне банке Србије које имају за циљ смањивање трошкова процесирања трансакција картичних плаћања, услуга подизања готовине уз куповину у DinaCard систему омогућена је без додатних трошкова за све учеснике у тој трансакцији (банке које издају картице, банке које постављају ПОС терминале на продајним местима и трговце), а самим тим и кориснике.

Услуга подизања готовине уз куповину јесте услуга која корисницима картица омогућава истовремену куповину и подизање готовине. Поред већ наведених користи за власнике Дина картица, ова услуга значајна је и за трговце, јер смањује време потребно за управљање, као и трошкове управљања готовином, односно смањује се износ готовине у благајни, будући да се она, исплатом потрошачу, претвара у новац на рачуну трговца, чиме трговац овај део пазара уплаћује на рачун. Истовремено, понуда сервиса „Подигни динаре” увећава конкурентност трговаца јер представља могућност за привлачење додатног броја потрошача у продајни објекат.

Прва трансакција подизања готовине уз куповину обављена је данас на бензинској станици компаније НИС а. д. Нови Сад у Београду. Догађају су присуствовали гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и представници Банке Поштанска штедионица а. д. Београд и компаније НИС а. д. Нови Сад. Том приликом гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да је функционалност плаћања уз подизање готовине у DinaCard систему уведена још у септембру 2017. године, као и да је то само још једна у низу активности које Народна банка Србије претходних година интензивно спроводи ради додатног развоја безготовинских плаћања. Подсетила је присутне на Закон о међубанкарским накнадама из 2018. године, који је усвојен на предлог Народне банке Србије, а којим су међубанкарске провизије за картична плаћања снижене на европски ниво. То је, према њеним речима, за собом повукло и снижавање уговорених трговачких провизија за плаћање картицама – са 2% пре увођења Закона на 1,6% у року од свега годину дана, док је, према најновијим подацима добијеним од банака, просечна наплаћена трговачка провизија у првој половини 2020. године била још нижа и износила је 1,19%. Резултат овог закона јесте и ширење прихватне мреже ПОС терминала, која је од јуна 2018. године до јуна 2020. године увећана за чак 20%, односно у овом тренутку у Србији постоји преко 95.000 ПОС терминала. Гувернер Јоргованка Табаковић подсетила је и да је Народна банка Србије увела систем за инстант плаћања под називом IPS НБС платни систем, који је пуштен у рад 22. октобра 2018. године. Народна банка Србије је поносна на чињеницу да је ово један од првих инстант платних система у свету, као и да је уведен месец дана пре паневропског решења за поравнање инстант плаћања – TIPS. Посебно важан део система јесте инстант плаћање на продајним местима трговаца, а компанија НИС је међу првима препознала предности које систем за инстант плаћања доноси и тренутно, у сарадњи с Народном банком Србије, ради на увођењу инстант плаћања на својим продајним местима.

Подсетивши присутне да је година за нама упркос изазовима без преседана била успешна са становишта пословања Народне банке Србије, гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да успеси националног картичног система не би били могући без подршке институција и компанија које препознају квалитет, користи и важност домаћих брендова, као што je компанија НИС а. д. Нови Сад. Она је тој компанији захвалила на омогућавању нове услуге за кориснике националне платне картице и на организацији овог догађаја.

 

Кабинет гувернера