30/10/2020

Кретање економске и спољнотрговинске активности

Према подацима Републичког завода за статистику, индустријска производња у септембру забележила је међугодишњи раст од 4,6%, што је четврти узастопни месец у којем индустријска производња бележи раст. Међугодишњи раст индустрије у септембру био је вођен већом производњом у прерађивачкој индустрији (+4,1% међугодишње), као и у секторима снабдевања електричном енергијом, гасом и паром (+9,6% међугодишње) и рударства (+0,5% међугодишње). У оквиру прерађивачке индустрије 16 од 24 области је забележило раст, а посебно се истиче позитиван допринос производње прехрамбене индустрије, металних производа и електричне опреме.

У периоду јануар–септембар 2020, индустријска производња је смањена за свега 0,2% у односу на исти период претходне године упркос пандемији и глобалном успоравању. Кретања у индустријској производњи додатно говоре у прилог отпорности српске економије и значају пакета економских мера који су донеле Народна банка Србије и Влада Републике Србије.

Промет у трговини на мало у септембру био је реално већи за 7,7% међугодишње, док је за период јануар–септембар 2020. остварен реални раст промета од 4,9% међугодишње. Поред тога, настављен је опоравак туристичког промета, иако је он и даље нижи него пре кризе – укупан број долазака туриста у септембру нижи је 43,1% међугодишње, док је број њихових ноћења нижи 22,9% међугодишње. Међутим, број долазака домаћих туриста у септембру већи је за 8,9% међугодишње, а број ноћења већи је за 18,8% међугодишње, чиме је делимично надокнађен изостанак страних туриста услед пандемије.

Када је реч о спољнотрговинским кретањима, робни извоз и робни увоз у септембру први пут од почетка пандемије бележе међугодишњи раст (+4,7% и +8,5% међугодишње, респективно). Раст робног извоза вођен је опоравком извоза прерађивачке индустрије, док је раст робног увоза вођен растом увоза опреме и потрошне робе.

Републички завод за статистику објавио је податке и о регистрованој запослености у трећем тромесечју 2020. године, према којима је укупна регистрована запосленост 2,0% већа него у трећем тромесечју претходне године.

Кабинет гувернера