05/11/2020

Вицегувернер Жељко Јовић учествовао на симпозијуму „Осигурање у условима пандемије COVID-19”

Вицегувернер Народне банке Србије Жељко Јовић говорио је данас на отварању XVIII симпозијума на тему „Осигурање у условима пандемије COVID-19”. Симпозијум, који се због ванредних околности ове године први пут реализује онлајн, организовали су Економски факултет у Београду и Удружење актуара Србије.

У говору на тему „Сектор осигурања у условима пандемије COVID-19: осврт супервизора” вицегувернер Жељко Јовић истакао је активности Народне банке Србије предузете ради ублажавања негативних ефеката пандемије на укупан финансијски сектор.

Указао је на значај регулаторних мера Народне банке Србије у обезбеђивању услова за олакшано финансирање обавеза током пандемије за све кориснике финансијских услуга – од мораторијума у отплати кредита банака, могућности одлагања плаћања обавеза по основу лизинга, осигурања, до превентивних мера којима се омогућава продужавање рока за отплату готовинских и стамбених кредита и пакета подстицајних мера за стамбено кредитирање. Вицегувернер је посебно нагласио да је Народна банка Србије неколико пута снизила референтну каматну стопу, чиме је утицала на снижавање свих базичних каматних стопа на тржишту и тако подстакла даље кредитирање привреде и становништва. Током пандемије, Народна банка Србије је у више наврата пружила подршку банкама путем инструмената ликвидности, репо и своп трансакција, као и континуираног обезбеђења функционисања критичних функција – платног промета, снабдевање готовином и ефективом и сл.

Вицегувернер Јовић је истакао да је целокупно финансијско тржиште реаговало одговорно и ефикасно на долазак пандемије. Финансијске институције су због регулаторних захтева Народне банке Србије већ имале увежбане планове за континуирано пословање, чија је примена обезбедила несметано одвијање процеса рада, уз прелазак једног дела запослених на рад од куће. Измењене околности условиле су да финансијске институције пређу на пружање финансијских услуга заснованих на новим технологијама, које не захтевају непосредни контакт запослених у финансијским институцијама и клијента (мобилно и електронско банкарство и сл.), али захтевају адекватан одговор у погледу управљања ризицима који проистичу из нових технологија.

Према прелиминарним резултатима за првих девет месеци ове године, у сектору осигурања забележена су позитивна кретања премије осигурања – раст добровољног здравственог осигурања, имовинских осигурања и каско осигурања, уз очување квалитета инвестиционог портфолија и адекватну капитализованост и ликвидност. Као изазове на тржишту осигурања, вицегувернер је издвојио даљи развој канала продаје заснованих на новим технологијама и адекватно управљање ризицима који из тога проистичу, изналажење начина за додатни раст тржишта развојем свести о потреби за осигурањем, унапређење тржишта аутоодговорности и даљи постепен рад на припреми за увођење регулаторних стандарда Солвентност 2 и МСФИ 17.

Кабинет гувернера