13/11/2020

Стање девизних резерви и кретања на међубанкарском девизном тржишту у октобру

Бруто девизне резерве Народне банке Србије су на крају октобра, износиле 13,1 милијарду евра, што је 19,8 милиона евра више у односу на септембар. Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе M1 од 137 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају октобра износиле су 10,7 милијарди евра.

Повећање бруто девизних резерви Народне банке Србије у октобру остварено је у амбијенту у којем је држава додатно смањила своје девизне обавезе (укупно нето 103,2 милиона евра), по основу девизних кредита и хартија од вредности.
На повећање девизних резерви у октобру утицали су приливи по основу ефикасног управљања девизним резервама, девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака, донација и другим основима (укупно нето 195,6 милиона евра).

Поред тога, позитиван ефекат на девизне резерве у октобру имали су и тржишни фактори (укупно нето 27,4 милиона евра). Наведени приливи у девизне резерве били су више него довољни да покрију одливе по основу поменутог нето раздужења државе по девизним кредитима и хартијама од вредности и наставка активности Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту продајом девиза (100,0 милиона евра), ради обезбеђења финансијске стабилности, односно ублажавања ефеката корона-кризе на домаћу економију.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у октобру износио је 492,2 милиона евра и био је за 81,8 милиона евра већи него у претходном месецу. У првих десет месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 5.313,8 милиона евра.

У октобру, као и од почетка ове године, вредност динара према евру готово је непромењена. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у октобру нето продала 100 милиона евра. Посматрано од почетка године, Народна банка Србије је ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, а у условима знатно појачане глобалне неизвесности услед кризе изазване пандемијом, нето продала 1.735 милиона евра.

Кабинет гувернера