30/11/2020

Кретање економске и спољнотрговинске активности

Према подацима Републичког завода за статистику, индустријска производња је у октобру повећана за 1,9% у односу на октобар претходне године и већ пети месец узастопно бележи мг. раст. Повећање индустријске производње било је вођено већом производњом у секторима рударства (+0,6% мг.) и енергетике (+18,9% мг.), док је прерађивачка индустрија била незнатно нижа него у октобру прошле године (–0,9% мг.). У оквиру прерађивачке индустрије, раст је забележило десет од 24 области.

У периоду јануар–октобар 2020. индустријска производња је, упркос пандемији, већа за 0,3% него у истом периоду претходне године. Посматрано по секторима, у оквиру рударства и енергетике остварен је раст (+2,6% мг. и +0,5% мг., респективно), док је прерађивачка индустрија практично стагнирала (–0,1% мг.).

Реални мг. пад бруто домаћег производа у трећем тромесечју 2020. износио је 1,4% мг., док су прва два тромесечја ревидирана навише, на +5,2% мг. и –6,3% мг., респективно.

Промет робе у трговини на мало у октобру је реално повећан за 6,3% мг., док је у периоду јануар–октобар 2020. реално већи за 5,2% мг. Када је реч о туризму, укупан број ноћења туриста у октобру био је нижи за 37,5% него у октобру претходне године, а број ноћења домаћих туриста за 14,9% мг.

Када је реч о спољнотрговинским кретањима, робни извоз је у октобру остварио мг. раст од 2,3%, док је истовремено робни увоз забележио мг. пад од 2,7%. Раст робног извоза вођен је извозом прерађивачке индустрије, док је пад робног увоза условљен падом увоза средстава за репродукцију и потрошне робе.

Према подацима Анкете о радној снази коју спроводи Републички завод за статистику, стопа незапослености у Србији у трећем тромесечју ове године износила је 9,0% и задржала се на једноцифреном нивоу, док је стопа запослености у истом периоду повећана на 49,9%, уз раст стопе партиципације. Резултати Анкете за треће тромесечје 2020. потврдили су отпорност тржишта рада и значај пакета мера, захваљујући којем су настављена повољна кретања, што потврђују и подаци о формалној запослености.

Кабинет гувернера