11/06/2021

Кретање инфлације у мају

Према подацима Републичког завода за статистику, међугодишња инфлација у мају износила је 3,6%, што је у складу са очекивањима Народне банке Србије, као и кретањима у већини других земаља.

Повећање међугодишње инфлације у мају вођено је привременим факторима и у највећој мери последица је ниске базе из претходне године, првенствено код нафтних деривата, као и повећањем доприноса код цена поврћа, које су у мају, сезонски неуобичајено, порасле.

Посматрано на месечном нивоу, потрошачке цене су у мају повећане за 0,5%, при чему су на месечни раст цена највише утицале више цене свежег поврћа, воћа и меса, прерађене хране, нафтних деривата и одеће и обуће.

Базна инфлација (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета) такође је, у складу са очекивањима Народне банке Србије, наставила стабилно кретање и у мају је износила 2,0% међугодишње.

Према централној пројекцији Народне банке Србије, међугодишња инфлација ће и у наредном периоду наставити да се креће у границама циља од 3,0 одсто ± 1,5 процентних поена.

Кабинет гувернера