15/06/2021

Услови за замену ваноптицајних новчаница швајцарског франка

Грађани који нису заменили/продали новчанице осме серије швајцарског франка које је Народна банка Швајцарске повукла из оптицаја 30. априла 2021. године ни у продуженом року, који је омогућила Народна банка Србије, то могу учинити код банака и овлашћених мењачa који у складу с важећим прописима могу (али нису у обавези) да од грађана примају ваноптицајне новчанице осме серије швајцарског франка, и то под условима и уз накнаде о којима самостално одлучују.

Такође, ове новчанице, као и раније повучене новчанице шесте серије швајцарског франка, грађани могу без временског ограничења заменити на шалтерима Народне банке Швајцарске у Берну и Цириху, као и у овлашћеним агенцијама које се налазе у већим градовима Швајцарске, док ранија могућност слања поштом ових новчаница на адресу Народне банке Швајцарске, у складу с таквом одлуком централне банке Швајцарске, тренутно не постоји.

Због могућих промена у процедурама замене ваноптицајних новчаница швајцарског франка у Народној банци Швајцарске и код њених агенција, неопходно је да грађани који се определе за замену код ове банке или код њених агенција претходно обавезно посете сајт Народне банке Швајцарске и детаљно се информишу о начину и условима замене.

Као што је познато, Народна банка Србије не обавља послове с физичким лицима, тако да грађани швајцарске франке не могу да замене у Народној банци Србије.

Кабинет гувернера