14/03/2022

Народна банка Србије обавештава грађане: Хаоса нема, нити ће га бити, и апелује: Не наседајте на провокације и сензационалистичке наслове

Поводом данашњег, још једног у низу сензационалистичких чланака и наслова портала Нова С, а који покушава да причом о несташици девиза и ефективног страног новца подстакне нестабилност у домаћем финансијском систему, Народна банка Србије указује на то да стабилност ни на који начин није, нити ће бити угрожена.

У амбијенту у којем нема никаквих других притисака, када и домаћа предузећа и нерезиденти уобичајено обављају трансакције на домаћем девизном тржишту, када нема притиска ни страних улагача, ствара се паника, те грађани купују девизе и ефективу, што подстичу сензационалистички наслови. То је једини фактор депрецијацијских притисака. Подстицање страха насловима као што су „Нешто се велико спрема”, док се људи увредљиво називају помахниталим изазива тражњу за страном валутом, повећава цену у мењачницама, изазива привремени недостатак стране валуте на појединим местима, која већ сутрадан функционишу уобичајено.

Новца и у динарима, и у девизама, и на рачунима, и у готовини има довољно у систему, али немојмо отежавати проток новца који циркулише до најудаљеније мењачнице или поште у Србији. Ако је некоме потребно да дође до ефективе за редован живот, за пословање, то је оправдано, с тим да Народна банка Србије апелује – нема потребе за чувањем новца код куће уместо у банкама. Прво, новац је најсигурнији у банкама (не и у кућама). Друго, у банкама је осигуран, док у кућама није. Треће, немојмо сами себи нерационалним понашањем чинити штету.

Кабинет гувернера