18/04/2022

Делегација Републике Србије на Пролећном заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке

Делегација Републике Србије, коју предводи гувернер Народне банке Србије и гувернер Србије у Међународном монетарном фонду Јоргованка Табаковић, учествоваће на Пролећном заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, које се одржава од 18. до 24. априла у Вашингтону. Делегација Србије обавиће низ разговора с високим представницима ове две финансијске институције о актуелним програмима сарадње, текућим кретањима и очекивањима за наредни период.

Током Пролећног заседања биће одржани и састанци Међународног монетарног и финансијског комитета и Заједничког комитета за развој, који представљају саветодавне органе ових институција. У раду ових комитета Србија ће учествовати преко Конституенце Швајцарске.

Током Пролећног заседања у фокусу ће бити питања од значаја за глобалну финансијску стабилност услед утицаја пандемије, геополитичких кретања и климатских промена, затим изгледи светске економије и кретања на финансијским тржиштима, а разматраће се и изазови економских политика у условима повећаног дуга и инфлације на глобалном нивоу. Предвиђено је и да генерални директор Међународног монетарног фонда представи Програм глобалне политике.

Представници Републике Србије ће и током овогодишњег Пролећног заседања имати низ билатералних сусрета с представницима бројних институција и инвеститора, који су показали велико интересовање за Србију, која се котира високо на мапи пожељних инвестиционих дестинација.

Кабинет гувернера