05/09/2022

Гувернер Јоргованка Табаковић један од кључних говорника током церемоније отварања Кинеског форума за финансијску технологију

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и ове године била је један од кључних говорника на свечаном отварању Кинеског форума за финансијску технологију (China Financial Technology Forum) на тему „Ново доба, нове финансије, нова технологија”.

Ново доба и нове финансије захтевају још јачу сарадњу између земаља и народа”, поручила је гувернер Јоргованка Табаковић, а сарадња између Републике Србије и Народне Републике Кине има узлазни тренд, јер је подупире и пријатељство између српског председника Александра Вучића и кинеског председника Си Ђинпинга.

Природно је да подижемо лествице наших очекивања за све што нам доноси добро и да сваку добру услугу коју развијемо и која заживи корисници финансијских услуга прихвате као нову нормалност”, констатовала је гувернер Јоргованка Табаковић. „Народна банка Србије генератор је технолошких промена на тржишту финансијских услуга којима смо грађанима и привреди створили услове за знатно лакше, брже, сигурније и јефтиније пословање у Републици Србији”, подсетила је гувернер Јоргованка Табаковић, уз навођење неколико области у којима је напредак изузетно важан и за кориснике, и за пружаоце финансијских услуга.

  • Знатно смо унапредили платну инфраструктуру у Републици Србији увођењем најсавременијег система за инстант плаћања – IPS система Народне банке Србије пре четири године. Од тада га интензивно развијамо увођењем бројних нових функционалности, по мери савременог корисника.
  • Подстичемо финансијску инклузију развојем платних услуга које омогућавају једноставан и брз инстант пренос новца у било које доба дана и године, уз познавање само мобилног телефона.
  • У континуитету модернизујемо домаћу DinaCard платну картицу свесни значаја националне картичне шеме.
  • Динамична сарадња са China UnionPay омогућава да се наш национални DinaCard картични систем користи широм света. Данас је прихватање UnionPay картица обезбеђено на преко 85% банкомата у Србији, док је прихватањe UnionPay картица на продајним местима омогућено на 37% ПОС терминала.
  • Међу првима у Европи, корисницима финансијских услуга у Републици Србији омогућили смо закључивање финансијских уговора на даљину и коришћење видео-идентификације, уз пуну транспарентност, сигурност и заштиту њихових права.

Кинески форум за финансијску технологију одржава се у оквиру 9. Кинеског сајма за трговину услугама (China International Fair for Trade in Services – CIFTIS), уз подршку Светске трговинске организације, Конференције УН о трговини и развоју, Организације за економску сарадњу и развој и других међународних организација. У оквиру Форума организоване су и бројне радионице и дискусије на високом нивоу на тему вештачке интелигенције, cloud computing-а и утицаја blokchain технологије на иновације и промене у финансијском сектору.

Обраћање гувернера доступно је на интернет презентацији Народне банке Србије.

Видео:

Кабинет гувернера