22/09/2022

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Према резултатима анкете агенције Ипсос, представници финансијског сектора очекују да ће инфлација у августу 2023. године бити 7,0%, док су према резултатима септембарске анкете агенције Блумберг инфлациона очекивања финансијског сектора за годину дана унапред нижа и износе 6,0%.

Очекивана инфлација представника привреде за годину дана унапред, према анкети агенције Ипсос, благо је повећана – са 7,0% у јулу на 7,5% у августу.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања. Средњорочна очекивања представника финансијског сектора наставила су да се крећу у границама Народне банке Србије и износе 4,5% за две године унапред, док су за три године унапред нижа и износе 3,5%. Средњорочна инфлациона очекивања привредника наставила су да се крећу у распону између 4,0% и 5,0%.

Резултати анкете који се односе на две и три године унапред могли би да указују и на то да финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака са стабилизацијом кретања на међународним робним тржиштима.

Усидреност средњорочних инфлационих очекивања, у чијој се основи налази и очувана релативна стабилност девизног курса, доприноси повећању ефикасности монетарне политике у одржавању ниске, стабилне и предвидиве инфлације у средњем року, што је један од неопходних предуслова одрживог привредног раста.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на интернет страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

Кабинет гувернера