10/10/2022

Делегација Републике Србије на Годишњој скупштини Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке

Делегација Републике Србије, коју предводи гувернер Народне банке Србије и гувернер Србије у Међународном монетарном фонду Јоргованка Табаковић, учествоваће на Годишњој скупштини Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, која се одржава од 10. до 16. октобра у Вашингтону.
 
Главне теме разматрања на Годишњој скупштини биће изгледи светске економије, кретања на светским финансијским тржиштима и кључни изазови економских политика у контексту појачаних геополитичких тензија и поремећаја у ланцима снабдевања. Дискутоваће се и о енергетској кризи, као и о постизању климатских и развојних циљева. Предвиђено је и да генерални директор Међународног монетарног фонда представи Програм глобалне политике.
 
Делегација Републике Србије разговараће с руководством ове две међународне институције о актуелним и очекиваним макроекономским кретањима у Србији. Током одржавања Годишње скупштине биће организован и низ билатералних састанака делегације Републике Србије с представницима бројних институција и инвеститора ради промоције потенцијала српске привреде и напретка који је наша земља остварила на макроекономском и општем плану. Посебан састанак биће одржан с представницима Федералних резерви Њујорка, на њихову иницијативу. Претходни састанак организован је у октобру 2019. године, када је у Београду боравила висока делегација Федералних резерви Њујорка, што је била прва посета представника ове институције Народној банци Србије.

 

Кабинет гувернера