20/03/2023

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Према резултатима анкете агенције Ипсос, представници финансијског сектора очекују да ће инфлација за годину дана унапред – у фебруару 2024. године бити на нивоу од 8,0%, што представља непромењену вредност у претходних пет анкета. Према резултатима мартовске анкете агенције Блумберг, очекивана инфлација за годину дана унапред нижа је и износи 7,2%.

Краткорочна инфлациона очекивања представника привреде (период за годину дана унапред) у претходних шест месеци стабилизовала су се и кретала око нивоа од 10,0%, што је уједно и вредност очекивања која је забележена у фебруарској анкети.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа у односу на краткорочна очекивања. Очекивања представника финансијског сектора за две године унапред остала су непромењена у односу на претходну анкету и износила су 5,0%, док су за три године унапред наставила да се крећу у границама циља Народне банке Србије, али на нивоу од 3,6% (ниже у односу на 4,0%, колико је забележено у јануарској анкети). Што се тиче средњорочних очекивања привредника, она су остала непромењена и за две године унапред износе 7,0%, док се за три године унапред налазе на нивоу од 5,0%.

Резултати анкете који се односе на две и три године унапред могли би да указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља у средњем року.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на веб-страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

Кабинет гувернера