31/03/2023

Кретање економске и спољнотрговинске активности

Према подацима Републичког завода за статистику, индустријска производња у фебруару 2023. године била је виша за 1,9% него у фебруару 2022. године. Раст активности у индустрији резултат је повећања физичког обима у сектору енергетике за 29,6% међугодишње, услед опоравка производње струје. С друге стране, у рударству је смањен физички обим производње за 1,6% међугодишње, услед мање производње угља за 5,9%, док је експлоатација руда метала повећана за 5,6% међугодишње. Нижи физички обим производње у фебруару забележен је и у прерађивачкој индустрији и износио је 3,7% међугодишње. У оквиру прерађивачке индустрије, производња је повећана у 12 од 24 области, а посебно се истичу производња машина и опреме и електронских производа. С друге стране, у односу на фебруар прошле године смањена је производња основних метала, металних производа и грађевинског материјала.

У оквиру услужних сектора, реални промет у трговини на мало у фебруару смањен је за 3,8% међугодишње, а посматрано од почетка године био је нижи за 1,1% међугодишње. С друге стране, показатељи у области туризма указују на наставак раста активности – број долазака туриста у фебруару већи је за 18,5% међугодишње, а број ноћења за 21,5% међугодишње.

Када је реч о спољнотрговинским кретањима, настављена су повољна кретања забележена од почетка године. Робни извоз је у фебруару порастао за 14,9% међугодишње, као резултат наставка раста извоза прерађивачке индустрије и електричне енергије. С друге стране, робни увоз је у фебруару био за 5,4% нижи у односу на фебруар прошле године, у највећој мери по основу смањеног увоза енергената и индустријских сировина.

 

 

Кабинет гувернера