Народна банка Србије
 

Народна банка Србије обележава Светску недељу новца од 27. марта до 1. априла

24. 03. 2017. Народна банка Србије обележава Светску недељу новца од 27. марта до 1. априлаНародна банка Србије ће и ове године, од 27. марта до 1. априла, обележити Светску недељу новца, која се организује на иницијативу Међународног покрета за финансијску едукацију деце и омладине у целом свету.

Поред посете Центру за посетиоце Народне банке Србије у Улици краља Петра 12 и стручно вођење кроз сталну поставку и тематске изложбе, планиран је низ активности на тему финансијског образовања за младе:

  • радионице „Мој буџет и ја”, „Лажни новац и како га препознати”, „Знамените личности на динарским оптицајним новчаницама” и „Динар наш новац”;
  • турнири у едукативним играма „Монетура” и „Финансије за касније”;
  • стручно предавање за ученике средњих школа;
  • гостовање студената Економског факултета из Косовске Митровице у Народној банци Србије, као и представљање активности Народне банке Србије из области финансијске едукације на школском сајму културе „Тржница идеја”, у просторијама Историјског музеја Југославије.

Активности ће бити организоване у објекту Народне банке Србије у Београду у Улици краља Петра 12, у Основној школи „Карађорђе” у Београду, на Факултету за економију, финансије и администрацију – ФЕФА у Београду, у Економско-трговинској школи у Крушевцу и на школском сајму културе „Тржница идеја”, у просторијама Историјског музеја Југославије.

Учесници радионица „Мој буџет и ја”, „Динар наш новац” и „Лажни новац и како га препознати” учиће како да управљају својим новцем и планирају буџет. С начином креирања и спровођења монетарне политике, као и са изазовима које са собом носе финансијски производи, имаће прилику да се упознају учесници турнира у едукативним играма „Монетура” и „Финансије за касније”.

За ученике средњих школа биће одржано предавање на тему „Платне картице, с посебним освртом на могуће преваре и злоупотребе”.

У оквиру посете изложбеном простору у објекту у Улици краља Петра 12, предвиђено је стручно представљање основне изложбене поставке „Новац на тлу Србије од најраније појаве до данас”, на којој су хронолошки представљени одабрани примерци из Нумизматичке збирке Народне банке Србије. Поред ове, посетиоцима ће бити представљене и тематске изложбе „Ковани новац Србије” и „Динар наш новац”, као и додатни садржаји попут видео-материјала, интерактивних садржаја и имитација новчанице са сопственим ликом у боји.

Светска недеља новца представља акцију чији су циљеви едукација деце и омладине о новцу, штедњи, предузетништву и сличним темама кроз забавне и интерактивне активности. Активности у оквиру Светске недеље новца организују школе, универзитети, министарства, централне банке и друге финансијске и образовне институције широм света.