Народна банка Србије
 

Гувернер Народне банке Словачке у посети Народној банци Србије

09. 08. 2017. Гувернери Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и Народне банке Словачке Јозеф Макух данас су током разговора у Београду разменили искуства о изазовима с којима се централне банке на глобалном нивоу сусрећу у свом раду и остваривању циљева монетарне и економске политике уопште.

Гувернер Јоргованка Табаковић изразила је задовољство што ће с гувернером Макухом сутра бити у прилици да у простору Народне банке Србије на Славији отвори изложбу из збирке Музеја кованог новца и медаља у Кремници, у Словачкој.

Такође, истакла је да су економска сарадња са Словачком и њена подршка Србији значајне за јачање и успешно вођење пута Србије ка Европској унији.

„Постоји спремност да се сарадња продубљује у свим областима од обостраног интереса, а посебно економији. Зато нас радује свака словачка инвестиција, па и сваки облик привредног и културног организовања попут ове изложбе.” Према њеним речима, традиционално добри и пријатељски односи двеју институција ослањају се на узајамно поштовање и подршку на многим пољима.

Јоргованка Табаковић је словачког гувернера упознала с најважнијим макроекономским кретањима у Србији, која се одликују ниском и стабилном инфлацијом, повољним фискалним кретањима, битно нижим дефицитом текућег рачуна платног биланса, стабилним и високо капитализованим банкарским сектором.

Гувернер словачке централне банке пренео је најважније информације о економској ситуацији у Словачкој, која од приступања зони евра 2009. године не креира сопствену монетарну политику, али учествује у њеном креирању на заједничком нивоу, и пружио подршку путу Србије ка чланству у Европској унији.