Народна банка Србије
 

Сарадња Народне банке Србије и Економског факултета у Београду на организацији истраживачких семинара

Гувернер Народне банке Србије др Јоргованка Табаковић и декан Економског факултета у Београду проф. др Бранислав Боричић потписали су данас меморандум о сарадњи двеју институција на заједничкој организацији и реализацији међународних истраживачких семинара под називом Београдски истраживачки семинар из економије и финансија.

Семинари ће бити организовани у складу с традицијом истраживачких семинара које је Народна банка Србије до сада успешно организовала, а за тему ће имати функције и надлежности Народне банке Србије у областима монетарне економије, финансијске стабилности и надзора над финансијским институцијама.

Циљ семинара јесте да се организовањем предавања односно представљањем радова међународно угледних аутора, уз непосредну размену мишљења са учесницима на семинару, подигне ниво научноистраживачког рада и развије квалитетнија и креативнија академска дискусија у Србији.

Гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да Народна банка Србије већ шесту годину заредом успешно остварује своје основне циљеве – обезбеђивање ниске и стабилне инфлације и стабилног финансијског система, а да притом ниједног момента не заборавља да унапређење економије знања представља један од важних стубова економског развоја земље. „Знању замене нема. Ми нисмо били пасивни, већ смо, као и на свим другим пољима, подржавали развој економских истраживања и економске науке у Србији и организовањем истраживачких семинара у протеклом периоду. Партнерство у организацији семинара са Економским факултетом у Београду биће још један корак напред – додатни допринос развоју економске мисли у Србији и остварењу наших заједничких циљева. Наша сарадња омогућиће активније укључивање Економског факултета у организацију и реализацију семинара, подижући њихов квалитет на нову лествицу”, навела је гувернер Јоргованка Табаковић.

Декан Економског факултета у Београду Бранислав Боричић истакао је да заједничка реализација истраживачког семинара, који је у међународним оквирима препознат као веома квалитетан, представља још један корак Економског факултета ка подизању квалитета научноистраживачког рада, на самом факултету, али и шире. На овај начин, на Економски факултет уводи се квалитетан истраживачки семинар, по угледу на праксу која постоји на најбољим светским универзитетима. Посебно задовољство представља то што се семинар реализује у сарадњи с Народном банком Србије, што је такође добра пракса у развијеним државама.

Бранислав Боричић је оценио да је отпочињање заједничке реализације овог међународног семинара о различитим питањима из области економије и финансија, у складу са стратегијом снажне интернационализације Економског факултета у Београду, у оквиру које су недавно уведена три нова, међународно препознатљива смера – Пословна информатика, Пословна анализа и консалтинг и Економија и финансије. Поред тога, Економски факултет је започео и реализацију међународног програма основних студија Economics and Finance на енглеском језику, по програму Универзитета у Лондону (носилац програма је Лондонска школа економије и политичких наука), који ће студентима обезбедити две дипломе – диплому Лондонског и диплому Београдског универзитета.

Праксу одржавања истраживачких семинара Народна банка Србије негује од 2010. године и на њима учествују водећи светски стручњаци с различитих универзитета и других централних банака. Истраживачки семинари су у потпуности организовани по угледу на водеће централне банке и академске институције.

Семинари ће бити отворени за све запослене у Народној банци Србије и на Економском факултету, као и за све појединце из других институција и високошколских установа који се благовремено пријаве, а одржаваће се у просторијама ових двеју институција. Све информације о семинарима доступне су на интернет страницама Народне банке Србије и Економског факултета.