Народна банка Србије
 

Обележен успешан почетак пројекта „Јачање институционалних капацитета Народне банке Србије у процесу приступања Европској унији”

29. 11. 2018. Обележен успешан почетак пројекта „Јачање институционалних капацитета Народне банке Србије у процесу приступања Европској унији”Свечана церемонија поводом успешног почетка реализације ИПА пројекта „Јачање институционалних капацитета Народне банке Србије у процесу приступања Европској унији” одржана је 29. новембра у Народној банци Србије.

Поред гувернера Народне банке Србије др Јоргованке Табаковић, скупу су присуствовали и представници Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадори земаља које учествују у реализацији пројекта, представници Владе Републике Србије, чланови пројектног тима, као и други представници надлежних институција.

Поздрављајући присутне и отварајући церемонију, гђа Табаковић је истакла да спровођење пројеката као што је овај има за циљ даље продубљивање сарадње и дијалога централних банака, као и даље јачање наших институција. Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић указала је и на то да: „Процес приступања Европској унији у различитим фазама представља велики изазов за државу, а самим тим и за централну банку. Интеграција централних банака у економске и финансијске механизме Европске уније захтева прилагођавање рада на свим хијерархијским нивоима и у свим областима пословања. Овај процес је и јединствена и драгоцена прилика за јачање наших институција.”

Пројекат се финансира из средстава претприступних фондова Европске уније (ИПА) и спроводи се у сарадњи с партнерима – централним банкама Немачке, Хрватске и Румуније, уз подршку Немачке агенције за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ).

Планиране пројектне активности отпочеле су 10. септембра 2018, а предвиђено је да пројекат траје осамнаест месеци. Уговорно тело је Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније Министарства финансија.

Циљ пројекта је додатно јачање капацитета Народне банке Србије. Реализује се кроз три компоненте и испуњење дванаест конкретних резултата, с јасно дефинисаним активностима које ће се спроводити у бројним областима.

На скупу је посебна пажња посвећена и улози Народне банке Србије у процесу придруживања и приступања Европској унији. Народна банка Србије је члан Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију и Пододбора за финансијска и економска питања и статистику, а учествује и у раду Одбора за стабилизацију и придруживање. Народна банка Србије учествује у једанаест преговарачких група, при чему је за Преговарачко поглавље 9 – Финансијске услуге и Преговарачко поглавље 17 – Економска и монетарна политика водећа институција, а у Преговарачком поглављу 4 – Слободно кретање капитала је другонадлежна институција.

Отварајући скуп, гувернер Јоргованка Табаковић је истакла да сарадња која се ослања на поверење и међусобно разумевање доприноси томе да се и одлуке лакше доносе, што је могуће само ако радимо заједно и делимо исте вредности

Народна банка Србије и процес европских интеграција