latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

07.05.2018.

Употреба QR кода као подстицај безготовинским облицима плаћања

Ради подстицања веће употребе „паметних” мобилних телефона за свакодневна плаћања, Народна банка Србије, у сарадњи с представницима Привредне коморе Србије и Удружења банака Србије, припремила је документ којим се стандардизују подаци потребни за плаћање употребом дводимензионалног бар-кода, тзв. QR кода.

Плаћања коришћењем QR кода смањују трошкове платних трансакција и чине електронска плаћања једноставнијим, па се грађани позивају да користе безготовинске облике плаћања. Довољно је само да корисник усмери камеру телефона и скенира QR код да би започео плаћање, чиме се смањује могућност да корисник погреши приликом уноса података о плаћању. Популарност QR кода код мобилних плаћања у свету стално расте, што је у складу с растом броја корисника „паметних” телефона.

Циљ документа Препоруке за употребу QR кода при приказивању елемената налога за пренос, који се ставља на јавну расправу, јесте стандардизација елемената налога за пренос (трансфер одобрења) којим се започиње плаћање, а који су садржани у QR коду на штампаним рачунима – фактурама (нпр. привредних друштава које пружају комуналне услуге), као и приликом инстант плаћања на интернет и физичким продајним местима, када наведени код презентују трговац (нпр. на таблету или ПОС терминалу), односно купац (у апликацији за мобилно банкарство). Ако се има у виду да Народна банка Србије тренутно ради на увођењу најсавременијег платног решења – система за инстант плаћања који ће почети с радом у другој половини ове године, и да је као један од модела за примену овог решења на продајном месту предвиђено управо коришћење QR кода, јасно је да је стандардизација елемената налога за пренос изузетно значајна и за реализацију тог пројекта.

С обзиром на наведено, позивамо представнике банака, привредних субјеката и све друге заинтересоване стране да у оквиру јавне расправе своје сугестије и примедбе на документ доставе до 21. маја 2018. године, на имејл-адресу: kabinet@nbs.rs.

Кабинет гувернера