latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

2018-05-10 11:58:45.0

Референтна каматна стопа задржана на непромењеном нивоу

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 3,0 одсто.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду пре свега очекивано кретање инфлације и њених фактора у наредном периоду, као и ефекте досадашњег ублажавања монетарне политике. Према мајској пројекцији, Извршни одбор очекује да ће се међугодишња инфлација, након овогодишњег минимума у априлу, постепено кретати ка циљу. До краја ове године инфлација би требало да остане ближе доњој граници циља, а приближавање централној вредности од 3,0 одсто очекује се у другој половини 2019. И финансијски сектор и привреда очекују да ће инфлација за годину дана унапред бити испод централне вредности циља, а за две године дана унапред на циљу од 3,0 одсто. На и даље ниске инфлаторне притиске указује и базна инфлација, која је на најнижем нивоу откад се инфлација мери променом индекса потрошачких цена.

Неизвесност на међународном робном тржишту, пре свега по основу кретања светске цене нафте, чији је раст настављен у овој години, и даље налаже опрезност у вођењу монетарне политике. Ипак, према фјучерсима и оценама релевантних међународних институција, не очекује се њен знатнији раст у наредном периоду, а у средњем року се чак пројектује пад цене нафте. Поред тога, опрезност је потребна и због додатно повећане дивергентности монетарних политика Система федералних резерви и Европске централне банке, као и раста неизвесности у погледу динамике њихове нормализације у наредном периоду. Извршни одбор истиче да је отпорност наше привреде на евентуалне негативне утицаје из међународног окружења повећана захваљујући смањеној интерној и екстерној неравнотежи и повољнијим макроекономским изгледима за наредни период.

На данашњој седници Извршни одбор је усвојио мајски Извештај о инфлацији, који ће јавности бити представљен 17. маја. Том приликом биће детаљно образложене одлуке монетарне политике и макроекономска кретања која их опредељују.

Кабинет гувернера