latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

12.10.2018.

Циљ новог аранжмана са ММФ-ом јесте убрзање раста на одрживим основама

Делегација Србије, коју предводи гувернер Народне банке Србије госпођа Јоргованка Табаковић, састала се у Индонезији с господином Тао Жангом, извршним директором Међународног монетарног фонда.

Током састанка, који је одржан у оквиру Годишње скупштине Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, сумирани су резултати који су остварени у претходном периоду, анализирана су актуелна макроекономска кретања у Србији, као и спровођење новог економског програма подржаног Инструментом за координацију политике.

Делегација Републике Србије истакла је да је претходни период обележен резултатима на плану јачања макроекономске стабилности и изгледа домаће привреде, у условима спровођења структурних реформи, као и пуне координације монетарне и фискалне политике. О томе сведочи и раст бруто домаћег производа од 4,9% међугодишње у првој половини године, који је подржан снажним растом и приватних и државних инвестиција. Повољни изгледи домаће привреде резултирају и високом заинтересованошћу инвеститора за дугорочна улагања у Србију, чиме се потврђују постигнути резултати на унапређењу домаћег пословног амбијента, као и напредак на светским листама конкурентности. Инфлација је очувана на ниском нивоу, премија ризика Србије је на најнижим нивоима, а повољан је и кредитни рејтинг земље. Дискутовало се детаљно и о резултатима на плану фискалне стабилизације, који су омогућили да пад јавног дуга буде знатно бржи од очекиваног. Закључено је да све заједно представља најбољу гаранцију да ће се раст запослености и стандарда наших грађана наставити и у наредном периоду. У области реформи финансијског сектора, истиче се пад учешћа проблематичних кредита у укупним кредитима на 6,5%, чиме је ниво тих кредита смањен за преко две трећине у односу на период када је Стратегија почела да се примењује.

Господин Тао Жанг, извршни директор Међународног монетарног фонда, похвалио је резултате које је Република Србије остварила и додао да је намера ове финансијске институције да настави с пуном подршком кључним реформама у Србији. Господин Жанг је оценио и да је Србија на прави начин искористила раст зоне евра за ширење својих трговинских односа, као и да је истовремено постигла и одржала фискалну стабилност и обезбедила квалитетну подршку привредном расту.

На крају, учесници састанка сагласили су се да је политичка стабилност у Србији била важан стуб укупне макроекономске и финансијске стабилности земље, и стварања основа њеног одрживог раста.

Кабинет гувернера