latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

21.12.2018.

Одржан четврти наградни турнир у едукативној игри „Монетура”

Четврти наградни турнир у едукативној игри „Монетура” одржан је у Народној банци Србије. Главну награду – учешће на летњој пракси у централној банци, студентима је уручио вицегувернер Жељко Јовић.

Прилику да обављају летњу праксу добили су Растко Јововић, студент Економског факултета у Суботици, освојивши прво место, Дијана Маринковић, студент Економског факултета у Београду, као другопласирана, и Лука Илић, такође студент Економског факултета у Београду, који је заузео треће место.

На овогодишњем турниру учествовало је девет факултета, а право да се такмиче остварили су студенти завршних година с просеком 8,00 и више у досадашњем току студија. Поред сталних сарадника, ове године придружили су нам се и студенти Државног универзитета из Новог Пазара, чиме Народна банка Србије проширује сарадњу с факултетима усмерену на стицање практичних знања из области економије и финансија.

У складу са Стратегијом Народне банке Србије на пољу финансијског образовања, само у претходних пет година одиграно је више од 120 турнира у средњим економским школама и на економским факултетима у Београду и широм Србије.

„Монетура” је едукативна игра на табли која представља функционисање Народне банке Србије. Играч се суочава с реалним животним ситуацијама у којима наш монетарни систем може да се нађе и тако, коришћењем одговарајућих мера које примењује Народна банка Србије, утиче на дату ситуацију.

Применом одговарајућих мера играч осваја или губи поене и инфлацију одржава у границама жељене вредности. Поени који се освајају у игри представљају главно обележје успешности: стопу инфлације, вредност динара и поверење грађана.

Кабинет гувернера