latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

26.08.2019.

Стабилност без алтернативе

Народна банка Србије наставља да реагује благовремено и проактивно на домаћем девизном тржишту.

Током последњих неколико дана, у условима сезонски уобичајене смањене активности на домаћем девизном тржишту, појавили су се одређени депрецијацијски притисци.

Народна банка Србије је благовремено реаговала продајом девиза, дајући јасан сигнал да релативна стабилност девизног тржишта нема алтернативу.

Реагујући објективно и непристрасно у било ком смеру да се појаве прекомерне краткорочне осцилације, Народна банка Србије је данас, први пут од јануара ове године, интервенисала на страни продаје девиза у износу од 30 милиона евра.

Данашњом интервенцијом, у амбијенту појачане неизвесности у међународном окружењу услед нерешавања актуелних трговинских тензија, успоравања глобалног привредног раста и поновне инверзије криве приноса у САД (у сегменту 2Г-10Г), Народна банка Србије је поново пружила јасан сигнал да пажљиво прати кретања на домаћем девизном тржишту и у међународном окружењу, као и да је спремна да делује проактивно и на страни куповине и на страни продаје девиза. Тиме смо још једном јасно показали да интервенишемо на девизном тржишту на обе стране како бисмо спречили прекомерне краткорочне осцилације курса динара према евру, не бранећи притом ниједан одређени ниво курса. Проактивним, благовременим и непристрасним приступом Народна банка Србије показује да неће дозволити да било шта угрози постигнуту стабилност домаћег финансијског тржишта.

Званични средњи курс динара према евру у уторак, 27. августа 2019. године, износиће 117,8530 динара за један евро, што представља јачање динара према евру за 0,1% у односу на претходни дан. Динар је од почетка године номинално ојачао према евру за 0,3%, а Народна банка Србије је у девизним интервенцијама нето купила 1.735 милиона евра – купила 1.895 милиона евра и продала 160 милиона евра.

Пажљиво праћење свих релевантних фактора који могу да утичу на кретања девизног курса и правовремено и одмерено реаговање, по потреби, на страни продаје или на страни куповине девиза, Народна банка Србије наставиће и у наредном периоду.

Кабинет гувернера