latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

14.10.2019.

Делегација Републике Србије на Годишњој скупштини Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке

Делегација Републике Србије, коју предводи Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије и гувернер Србије у Међународном монетарном фонду, присуствоваће Годишњој скупштини Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, која се одржава од 14. до 20. октобра у Вашингтону.

Главне теме разматрања на Годишњој скупштини биће изгледи светске економије, кретања на светским финансијским тржиштима и кључни изазови економских политика. Предвиђено је и да генерални директор Међународног монетарног фонда представи Програм глобалне политике.

Делегација Републике Србије разговараће и с руководством Међународног монетарног фонда о актуелним и очекиваним макроекономским кретањима у Србији у оквиру економског програма који је подржан Инструментом за координацију политике. С представницима Светске банке разговараће се о реализацији одобрених пројеката у оквиру програма сарадње с Републиком Србијом – Стратешки оквир за партнерство од 2016. до 2020, као и о сарадњи у наредном периоду.

Током одржавања Годишње скупштине организован је и низ састанака делегације Републике Србије, коју чине представници Народне банке Србије и Министарства финансија, с представницима других финансијских институција, потенцијалним инвеститорима и представницима рејтинг агенција, ради промоције потенцијала српске привреде и напретка који је наша земља остварила на макроекономском и општем плану.

Поред пленарног заседања Одбора гувернера Међународног монетарног фонда и заседања Одбора гувернера Групације Светске банке, као највиших органа управљања, биће одржани и састанци саветодавних органа ових институција – Међународног монетарног и финансијског комитета и Заједничког комитета за развој. У раду ових комитета Србија учествује преко конституенце Швајцарске. Заједничком састанку присуствоваће и наша делегација.

Кабинет гувернера