latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

04.11.2019.

Изложба „Миланковићева временска капија” у Народној банци Србије

У оквиру обележавања Миланковићевих јубилеја, 140 година од рођења и 110 година од доласка на Унивeрзитет у Београду, Удружење „Милутин Миланковић” и Народна банка Србије организују, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, изложбу „Миланковићева временска капија”. Изложба ће се одржати у изложбеном простору Народне банке Србије у Немањиној 17, од 5. новембра до 3. децембра. Отварање изложбе је 5. новембра у 18 часова.

На изложби ће бити представљени архивски материјали из научних области којима се Миланковић бавио, од којих се неки први пут појављују у јавности. Такође, биће изложени и други артефакти – оригинали старих издања књига, личне ствари, фотографије, преписка с познатим светским научницима и др. Посебну вредност имају материјали прикупљени у Уметничко-историјском музеју у Бечу и Архиву Мађарске академије наука у Будимпешти.

Изложба почиње приказом ледених доба на нашим просторима, а потом хронолошки приказује период од доласка Милутинових предака у једној од српских сеоба, Милутиново школовање у Даљу, Осијеку и Бечу, грађевинску активност у Бечу, рад на Универзитету и Академији у Београду, боравак у интернацији у Будимпешти, учешће на православном конгресу у Цариграду 1923. године, до богате грађевинске активности у Србији и Југославији.

Иако је после завршених студија и промовисања у доктора техничких наука стекао углед афирмисаног грађевинског стручњака и проналазача, попут бројних српских интелектуалаца из расејања, ношен дубоким патриотизмом, 1909. године Миланковић напушта удобан живот, успешан и финансијски веома уносан посао грађевинског инжењера у Бечу и долази у Београд за професора Филозофског факултета. Врхунац свог стваралачког рада доживео је током педесетогодишњег живота и рада у Београду.

Светској науци даровао је теорију о климатским променама, којом је објасниo тајну ледених доба, православљу – најпрецизнији календар, техници – армирани бетон, Србији – бројне кадрове у области природних наука, велики број грађевинских објеката, дивна књижевна дела којим нас је провео кроз васиону, векове и царство наука.

Кабинет гувернера