Narodna banka Srbije
 

Narodna banka Srbije potpisala sporazum o izradi numizmatičkog novca s likom Nikole Tesle

05. 02. 2018.

05. 02. 2018. Народна банка Србије потписала споразум о изради нумизматичког новца с ликом Николе Тесле

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i predsednik kompanije „Mish International Monetary Inc” Robert Miš potpisali su danas Okvirni sporazum između Narodne banke Srbije i te američke kompanije kojim se uspostavlja poslovna saradnja na polju numizmatike, a čiji rezultat će biti izrada numizmatičkog novca s likom Nikole Tesle.

Predstavnici Narodne banke Srbije i kompanije „Mish International Monetary Inc” započeli su u junu 2016. godine preliminarne razgovore o mogućnostima komercijalne saradnje na projektu proizvodnje serije srebrnih i zlatnih kovanica različitih veličina i kvaliteta posvećenih Nikoli Tesli.

Tokom važenja ovog sporazuma, Narodna banka Srbije će izrađivati 210.000 komada kovanica godišnje, u skladu sa odobrenim dizajnom, a na osnovu zaključenih pojedinačnih ugovora koji su predviđeni Okvirnim sporazumom. Okvirni sporazum se zaključuje na period od pet godina, tako da je ukupni očekivani tiraž oko 1.000.000 komada kovanica. U početnoj fazi, izrađivaće se srebrne kovanice, za čiju izradu će srebrne rondele (kružne metalne pločice na kojima se izrađuju avers i revers kovanice) obezbediti kompanija „Mish International Monetary Inc”, koja preuzima sve rizike u vezi s cenom srebra, marketingom, uvozom rondela, izvozom gotovog proizvoda i sl.

Narodna banka Srbije, Zavod za izradu novčanica, kuje srebrnjake u skladu sa usvojenim idejnim rešenjem, koje je utvrđeno u skladu sa Zakonom o Narodnoj banci Srbije (oznaka nominalne vrednosti, oznaka banke emitenta, obeležja države emitenta, izgled aversa i reversa). Pri tome, avers je jedinstven svih pet godina važenja sporazuma – lik Nikole Tesle, i ne menja se, dok će se na reversu obeležja menjati i na njemu će biti izumi Nikole Tesle. Predviđeno je da se revers menja svake godine, odnosno da bude najmanje pet takvih izmena, što znači da će biti zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle.

Saradnjom Narodne banke Srbije s kompanijom „Mish International Monetary Inc” promovišu se srpski novac, istorija i znamenite ličnosti na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na to da se Nikola Tesla, vizionar srpskog porekla, ubraja u red izuzetnih ljudi čiji je naučni doprinos opštepoznat, jer su njegova dela izmenila svet.

Određena promotivna količina kovanica biće od juna dostupna i na domaćem tržištu.

Projektom se u svetu promovišu i Republika Srbija i njena kulturno-istorijska baština.