ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

Narodna banka Srbije potpisala memorandume o saradnji sa fakultetima u Srbiji i Republici Srpskoj

08. 10. 2019. Народна банка Србије потписала меморандуме о сарадњи са факултетима у Србији и Републици Српској8. 10. 2019. Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković potpisala je danas s predstavnicima devet fakulteta iz Srbije i šest fakulteta iz Republike Srpske u oblasti ekonomskih, pravnih i organizacionih nauka memorandume o poslovnoj saradnji. Cilj saradnje jeste stvaranje podsticajnog ambijenta koji će omogućiti najboljim studentima da stečena znanja primene u praksi.

Memorandumi o nastavku saradnje potpisani su s predstavnicima ekonomskih fakulteta u Kragujevcu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici i Subotici, pravnim fakultetima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici, kao i s Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu. Memorandumi o početku saradnje potpisani su s Pravnim i Ekonomskim fakultetom u Banjoj Luci, Ekonomskim fakultetom Pale, Pravnim fakultetom Istočno Sarajevo, Fakultetom poslovne ekonomije Bijeljina i Ekonomskim fakultetom Brčko.

Narodna banka Srbije ranije je potpisala memorandume o poslovnoj saradnji sa Ekonomskim, Pravnim i Matematičkim fakultetom u Beogradu, kao i Visokom školom za informaciono-komunikacione tehnologije.

Memorandumima o poslovnoj saradnji predviđena je saradnja u formiranju programa studentskih praksi, praćenju rada studenata i formiranju programa zapošljavanja u skladu s mogućnostima i poslovnim aktivnostima Narodne banke Srbije, formiranju mentorskih programa za studente, organizovanju gostujućih predavanja predstavnika Narodne banke Srbije na fakultetima, i drugi oblici saradnje sa studentima i studentskim organizacijama.

Prilikom potpisivanja memoranduma, guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da kontinuitet dobrih rezultata Narodne banke Srbije zavisi i od znanja i kvaliteta studenata ovih fakulteta i zato će svi fakulteti u centralnoj banci imati pouzdanog i iskrenog partnera. Podsetila je prisutne i na to da je u protekle tri godine Narodna banka Srbije realizovala više od 100 različitih aktivnosti s fakultetima – gostujuća predavanja zaposlenih u Narodnoj banci Srbije na fakultetima, organizovane posete studenata Banci, učestvovanje predstavnika Banke na stručnim konferencijama koje su organizovali fakulteti ili studenti, takmičenje studenata u društvenoj igri „Monetura”, itd. Pored toga, u protekle tri godine više od 120 studenata obavljalo je stručnu praksu u Narodnoj banci Srbije.

„Kao prvi guverner koji je formalizovao saradnju s fakultetima, veoma sam zadovoljna našom dosadašnjom saradnjom. U narednom periodu insistiraću na tome da održimo broj aktivnosti koje realizujemo s fakultetima iz Beograda, ali i da znatno povećamo broj aktivnosti s fakultetima iz unutrašnjosti Srbije i Republike Srpske, jer je naša zajednička misija da najbolji studenti ostanu u Srbiji”, rekla je Jorgovanka Tabaković.

Dekani su zahvalili guverneru i Narodnoj banci Srbije na prilici da budu deo projekta kojim se dodatno unapređuje obrazovni proces na fakultetima, ocenjujući da na tom planu s centralnom bankom dele zajedničke interese i vrednosti. Oni su naglasili da saradnja s Narodnom bankom Srbije predstavlja priliku da se studenti uz stečena teorijska znanja profilišu kao tražena radna snaga.