ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

Izložba Narodne banke Srbije „Srpski novac od 13. do 21. veka” u Narodnom muzeju u Kragujevcu

Povodom održavanja „Oktobarskih svečanosti” u Kragujevcu, Narodna banka Srbije će od 25. oktobra do 18. novembra gostovati u Narodnom muzeju u Kragujevcu, u Konaku kneza Mihaila, sa izložbom „Srpski novac od 13. do 21. veka”.

Na izložbi će biti predstavljeno istorijsko nasleđe srpske državnosti, duhovnosti i sveopšte kulture od 13. veka do danas. Izložba hronološki prikazuje srpski novac tokom čitavog postojanja države Srbije – tokom srednjeg veka, u obnovljenoj državi u 19. i početkom 20. veka,  posle Prvog svetskog rata u zajednici jugoslovenskih zemalja (najpre u Kraljevini, a kasnije i socijalističkoj Jugoslaviji), u zajednici s Crnom Gorom, te od vremena njenog ponovnog pojavljivanja kao samostalne države 2006. godine.

Posmatrajući prikaz monetarne istorije Srbije putem pažljivo odabranih primeraka novca, posetioci će biti svedoci uspona i dostignuća naše države, njenih velikih nastojanja i ambicija, ali i padova, ratova i razaranja.

Pored toga, deo postavke je posvećen osnivanju i radu Narodne banke Srbije.

Kao rezultat dugogodišnje saradnje Narodne banke Srbije i Narodnog muzeja u Kragujevcu građani Kragujevca imaće priliku da se upoznaju s bogatom numizmatičkom zbirkom Narodne banke od njenog osnivanja do danas.

Izložba je premijerno prikazana javnosti u Misiji Republike Srbije u Briselu, u maju 2012. godine, a u Beogradu, u holu objekta Narodne banke Srbije na Slaviji, u julu 2013. godine, povodom Dana Banke.

Kabinet guvernera