ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

Kontinuirani rast broja transakcija realizovanih u Sistemu za instant plaćanja

14. februar 2020.

Radi stvaranja uslova za primenu inovativnih servisa u oblasti platnih usluga, Narodna banka Srbije uspostavila je sistem za instant plaćanja, koji omogućava gotovo trenutni prenos novca, bilo gde i bilo kad. Sistem za instant plaćanja Narodne banke Srbije omogućava građanima i privredi da svoja plaćanja izvršavaju 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini. Jedna od glavnih prednosti instant plaćanja u odnosu na druge bezgotovinske platne instrumente (npr. platne kartice) jeste to što su sredstva raspoloživa primaocu plaćanja u roku od svega nekoliko sekundi od započinjanja transakcije. Korišćenjem platnih instrumenata za instant plaćanja moguće je izvršiti plaćanje prema svim fizičkim i pravnim licima s računom u bilo kojoj banci na teritoriji Republike Srbije, kao i prema državnim organima.

U sistemu za instant plaćanja Narodne banke Srbije, od početka njegovog rada realizovano je preko 10 miliona plaćanja, čija ukupna vrednost iznosi 123,7 milijardi dinara. Nakon 15 meseci od početka rada sistema za instant plaćanja, desetmilionita transakcija izvršena je danas, 14. februara 2020. godine, u 10 časova, 45 minuta i 55 sekundi. Kontinuirano raste broj i ukupna vrednost realizovanih plaćanja, što se može videti na grafiku.

Grafički prikaz broja transakcija i vrednosti prometa u IPS NBS sistemu po mesecima

Broj realizovanih transakcija u poslednjem tromesečju 2019. godine znatno je veći od prva tri tromesečja iste godine. Rast broja i vrednosti transakcija naročito je uočljiv u decembru 2019. godine i januaru 2020. godine, kada je ukupan broj realizovanih plaćanja prelazio broj od 1.500.000 transakcija mesečno, što pokazuje da građani i privreda sve više prepoznaju prednosti ovog sistema. Takođe, ukazujemo na to da je mesec s najvećim brojem plaćanja od početka rada sistema bio januar 2020. godine, s rekordna 1.536.783 plaćanja, iako je za ovaj period karakterističan manji broj plaćanja u odnosu na druge mesece u godini.

Instant plaćanja se trenutno mogu izvršiti putem elektronskog i mobilnog bankarstva, kao i podnošenjem platnih naloga na šalterima pružalaca platnih usluga. Narodna banka Srbije, u saradnji s bankama, sprovodi finalnu fazu implementacije instant plaćanja na prodajnim mestima (trenutno se sprovodi pilot-produkcija) i očekuje se da će, kada banke ovaj servis ponude svim svojim korisnicima, trend rasta broja plaćanja iniciranih putem sistema za instant plaćanja biti dodatno intenziviran.

Navedena statistika i analiza ukazuju na to da će sistem za instant plaćanja dodatno doprineti razvoju tržišta bezgotovinskih plaćanja u zemlji.


Kabinet guvernera