ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 
Zaštita korisnika | Postavite pitanje Narodnoj banci Srbije

Pitanja i odgovori - Dobrovoljni penzijski fondovi

Povlačenje akumuliranih sredstava

Da li postoji mogućnost da prevremeno (imam 41 godinu) povučem sredstva akumulirana u dobrovoljnom penzijskom fondu s ciljem da istim prevremeno otplatim gotovinski kredit u banci?

ODGOVOR: Prema Zakonu o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima („Službeni glasnik RS“, br. 85/2005 i br. 31/2011), ukoliko imate zaključen ugovor o članstvu pre 17. maja 2011. godine, stičete pravo na povlačenje i raspolaganje akumuliranim sredstvima s navršene 53 godine života i možete ih povući jednokratnom isplatom do 100% akumuliranih sredstava. Ukoliko je ugovor o članstvu zaključen nakon 17. maja 2011. godine, pravo svakog člana dobrovoljnog penzijskog fonda na povlačenje i raspolaganje akumuliranim sredstvima stiče se sa navršenih 58 godina života. U tom slučaju, član dobrovoljnog penzijskog fonda može povući jednokratnom isplatom najviše do 30% akumuliranih sredstava, a pravo na povlačenje i raspolaganje akumuliranih sredstava može se ostvariti i pre navršenih 58 godina života u slučaju trajne nesposobnosti za rad prema nalazu organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Iz navedenog sledi da ne postoji mogućnost da prevremeno povučete sredstva sa svog individualnog računa u doborovoljnom penzijskom fondu radi prevremene otplate kredita.