ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

11.04.2017.

Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 4,0 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i očekivanje da će se inflacija i u narednom periodu kretati u granicama cilja od 3,0 odsto ± 1,5 procentnih poena.

Inflacija je od početka godine u granicama cilja i u februaru je iznosila 3,2 odsto međugodišnje. Na takvo kretanje inflacije, kao i u drugim zemljama, uticali su pre svega oporavak svetske cene nafte u drugoj polovini 2016. i rast cena voća i povrća, koji je bio viši od sezonski uobičajenog zbog lošeg vremena početkom ove godine. Da su inflatorni pritisci i dalje niski, ukazuju bazna inflacija, koja je i u januaru i u februaru iznosila 1,7 odsto međugodišnje, i u granicama cilja usidrena inflaciona očekivanja.

Izvršni odbor će i u narednom periodu pažljivo pratiti dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanje cena primarnih proizvoda na svetskom tržištu. Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u najvećoj meri proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji. Istovremeno, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše ekonomije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim izgledima, a pre svega smanjenju fiskalne i spoljne neravnoteže.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. maja.

Kabinet guvernera