ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

30.08.2017.

Međunarodni monetarni fond doneo odluku o uspešnom završetku sedmog razmatranja stendbaj aranžmana i o okončanju konsultacija po članu IV Statuta ove organizacije

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda, na sednici održanoj 30. avgusta 2017, doneo je odluku o uspešnom završetku sedmog razmatranja rezultata aktuelnog stendbaj aranžmana Republike Srbije. Istovremeno, zaključene su konsultacije po članu IV Statuta ove međunarodne finansijske organizacije s našom zemljom.
 
Međunarodni monetarni fond ocenio je da se trogodišnji aranžman, zaključen februara 2015, uspešno sprovodi. Ostvareni su dobri makroekonomski rezultati, a realni bruto domaći proizvod danas je na višem nivou nego pre izbijanja svetske ekonomske krize. Inflacija se kreće u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja, dok je deficit tekućeg računa platnog bilansa znatno smanjen.

Ističe se da odlični rezultati na prihodnoj strani budžeta pružaju podršku fiskalnoj konsolidaciji, što omogućava znatno manje prilagođavanje na rashodnoj strani budžeta. Međutim, kontrola tekućih rashoda važna je radi stvaranja prostora za smanjenje nivoa javnog duga, kao i za veće kapitalne investicije.

Prema oceni izvršnih direktora, monetarna politika je uspela da čvrsto zadrži inflaciju u ciljanim okvirima, dok je stabilnost deviznog kursa uticala na povećano poverenje na domaćem tržištu i smanjenje uticaja evroizacije.

Sprovođenje dogovornih mera u okviru programa doprinelo je otpornosti finansijskog sektora, koji je sada u znatno boljoj poziciji da podrži privredni rast. Pored toga, potrebno je nastaviti s naporima u rešavanju problematičnih kredita, kao i ubrzati reforme u finansijskim institucijama s većinskim državnim vlasništvom.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda konstatovao je da je poslovno okruženje u Srbiji unapređeno. Preporučuje se dalji napredak u sprovođenju strukturnih reformi, a od posebnog značaja je modernizacija obrazovanja, jačanje poreske administracije i restrukturiranje javnih preduzeća.

Kabinet guvernera