ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

12.09.2017.

Kretanje inflacije u avgustu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u avgustu su potrošačke cene porasle za 0,2%. Mesečna inflacija je bila određena sezonskim rastom cena turističkih paket-aranžmana i svežeg mesa, dok je najveći negativni doprinos potekao od pada cena obuće i odeće i svežeg voća.

Međugodišnja inflacija je u avgustu snižena na 2,5%, dok je bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) takođe usporila i u avgustu je iznosila 1,5% međugodišnje.

Pad međugodišnje stope inflacije bio je očekivan i opredeljen kako tekućim kretanjem cena, tako i tzv. baznim efektom, odnosno kretanjem cena u istom periodu prethodne godine. Konkretno, mesečna inflacija je u avgustu 2016. iznosila 0,9%, u najvećoj meri kao posledica poskupljenja mesa, koje je bilo više od sezonski uobičajenog. S obzirom na to da se takva poskupljenja, očekivano, nisu ponovila, u avgustu ove godine ostvaren je manji mesečni rast cena, što se odrazilo i na sniženje međugodišnje stope inflacije. Pomenuti bazni efekat odraziće se i na međugodišnju inflaciju u septembru, koja bi trebalo da se vrati na nivo oko srednje vrednosti cilja. Nakon toga, prema proceni Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3,0 odsto ± 1,5 procentnih poena.

Kabinet guvernera