ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

28.09.2017.

Napredak Srbije na međunarodnoj listi konkurentnosti ostvaren najviše zahvaljujući povoljnijem makroekonomskom okruženju

Prema najnovijem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2017. godinu, Srbija je popravila svoju konkurentsku poziciju i zauzima 78. mesto u grupi od 137 zemalja. Kao i u prethodnoj godini, najviše je napredovala u okviru pokazatelja makroekonomskog okruženja (za 31 mesto), čemu u najvećoj meri doprinose niska i stabilna inflacija, smanjenje budžetskog deficita, rast učešća nacionalne štednje u bruto domaćem proizvodu i povoljniji kreditni rejting zemlje. Po ostvarenoj inflaciji, Srbija je i u 2017. zadržala prvu poziciju, koju deli s još 35 zemalja. Najboljim ostvarenjem, prema kriterijumu inflacije, smatra se prosečna godišnja stopa inflacije u intervalu od 0,5 do 2,9 odsto, pri čemu se deflacija smatra podjednako lošom kao i visoka inflacija.

Srbija je u okviru pokazatelja razvijenosti finansijskog tržišta napredovala za devet mesta. To je rezultat popravljanja pozicije kod pokazatelja finansijskog zdravlja banaka za 11 mesta, što je ostvareno zahvaljujući makroprudencijalnoj politici koju primenjuje Narodna banka Srbije i očuvanoj finansijskoj stabilnosti. Takođe, Srbija je napredovala (za 19 mesta) kod pokazatelja zaštite korisnika finansijskih usluga, kao i dostupnosti finansijskih usluga (za osam mesta), što je rezultat donošenja reformskih zakona u oblasti osiguranja, platnih usluga i zaštite korisnika finansijskih usluga.

Kabinet guvernera