ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

21.12.2018.

Međunarodni monetarni fond doneo odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja ekonomskog programa u okviru Instrumenta za koordinaciju politike

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je 21. decembra odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI). Odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se oceni da formalna diskusija nije neophodna.

Odbor je pozitivno ocenio sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa i potvrdio da Republika Srbija nastavlja da postiže dobre makroekonomske rezultate.

Nastavlja se snažna privredna aktivnost, koja je podržana oporavkom privatne potrošnje, visokim prilivima stranih direktnih investicija i izvozom. Međunarodni monetarni fond očekuje rast naše privrede od 4,2% u 2018. godini i 3,5% u 2019. godini.

Konstatovano je da inflacija nastavlja da se kreće u granicama cilja Narodne banke Srbije, dok kreditna aktivnost raste, kao i zarade u privatnom sektoru. Dinar je ostao relativno stabilan u odnosu na evro, a Međunarodni monetarni fond pozdravio je napore na planu veće upotrebe dinara u delu depozitne i kreditne aktivnosti banaka, koji postepeno daju rezultate. (Radi daljeg napretka na polju dinarizacije, Narodna banka Srbije i Vlada Republike Srbije potpisale su sredinom decembra i novi Memorandum o strategiji dinarizacije finansijskog sistema Srbije).

Fiskalni rezultati su dobri, a modernizacija Poreske uprave se ubrzava, uz oštar pad učešća javnog duga u BDP-u. Budžet za 2019. godinu omogućava očuvanje rezultata ključnih fiskalnih prilagođavanja koja su sprovedena u prethodnih nekoliko godina, obezbeđuje dalji pad javnog duga, a istovremeno predviđa rast kapitalnih investicija i ukidanje nužnih privremenih mera.

Međunarodni monetarni fond je konstatovao da će Srbija i u 2019. ostati posvećena daljem sprovođenju strukturnih reformi. Mere uključuju smanjenje sive ekonomije, jačanje javne uprave i restrukturiranje preduzeća i finansijskih institucija u državnom vlasništvu. Akcenat je na sprovođenju reformi usmerenih na podsticanje rasta koji je vođen privatnim sektorom, kao i na bržu konvergenciju prema EU u pogledu dohodaka.

(Podsećanja radi, Srbija je druga članica Međunarodnog monetarnog fonda koja koristi Instrument za koordinaciju politike. Instrument za koordinaciju politike je na raspolaganju svim zemljama kojima ne treba finansijska podrška Međunarodnog monetarnog fonda, već žele da potvrde posvećenost reformama. Novi program saradnje odobren je u julu 2018. godine, a cilj mu je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranje novih radnih mesta i dalji rast životnog standarda).

Kabinet guvernera