ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

28.12.2018.

Procene ekonomskih i spoljnotrgovinskih kretanja u 2018. godini

Preliminarne procene kretanja najznačajnijih makroekonomskih pokazatelja u 2018. godini, koje je objavio Republički zavod za statistiku, pokazuju nastavak i ubrzanje pozitivnih trendova iz prethodnih godina.

Inflacija je, petu godinu zaredom, ostala niska i stabilna, pri čemu je prosečna međugodišnja inflacija tokom 2018. godine iznosila 2,0%.

Godišnji realni rast bruto domaćeg proizvoda iznosio je 4,4% i bio je vođen investicijama, izvozom i održivim rastom finalne potrošnje. Ukupna industrijska proizvodnja povećana je za 2,0%, poljoprivredna proizvodnja za 16,3%, a dvocifrenu stopu rasta zabeležilo je i građevinarstvo. Pored toga, odlični rezultati ostvareni su i u uslužnim sektorima. Turistički promet veći je za 12,3%, ugostiteljski promet za 10,1%, saobraćaj beleži povećanje aktivnosti od 4,9%, a promet u trgovini na malo realno povećanje od 4,5%.

Povoljna kretanja u realnom sektoru nastavila su da se pozitivno odražavaju i na tržište rada, na kojem se beleži rast zaposlenosti i zarada.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, robni izvoz izražen u evrima veći je za 9,0%, a uvoz za 13,5%. Ključan doprinos rastu izvoza dao je izvoz prerađivačke industrije, dok je rast uvoza rezultat, pre svega, rasta uvoza opreme za potrebe investicija i rasta uvoza repromaterijala za potrebe industrije. Pored toga, efekat na rast uvoza imalo je i kretanje svetske cene nafte. Iako je krajem tekuće godine znatno pala, cena nafte je u 2018. u proseku bila veća za preko 30% od prosečne cene u 2017. godini.  

Objavljeni podaci potvrđuju da naša privreda nastavlja da jača zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj, fiskalnoj i finansijskoj stabilnosti, kao i unapređenju ukupnog poslovnog i investicionog ambijenta.

Kabinet guvernera