ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

22.01.2019.

Tanjug – u vezi s doznakama

Pitanja: Koliko iznose devizne doznake iz inostranstva u Republici Srbiji za 2018. godinu? Da li možemo da dobijemo podatke za pet godina unazad? U kojoj valuti je najveći procenat doznaka? Iz kojih zemalja najčešće? Koliko iznosi prosecan iznos doznake?

Odgovor: Prema preliminarnim platnobilansnim podacima Narodne banke Srbije, priliv po osnovu doznaka (ličnih transfera) tokom jedanaest meseci 2018. iznosio je 3.173 miliona evra, što je za 17,5% više nego u istom periodu prethodne godine.

Posmatrano po zemljama (tabela u prilogu po godinama i raspoloživim podacima za period januar – septembar 2018. godine), najviše doznaka u poslednjih pet godina, kao i za devet meseci 2018, dolazi iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naše dijaspore, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske.
 
Podacima o ukupnom iznosu doznaka raspolažemo zaključno s novembrom 2018. godine, a podacima po zemljama za prva tri tromesečja ove godine.

Najveći deo priliva doznaka realizuje se u evrima (oko 80%). Prosečan iznos primljenih doznaka razlikuje se u zavisnosti od destinacije i načina njihovog slanja – preko brzog transfera novca, prosečan iznos doznake kretao se oko 262 evra, dok je preko računa banaka znatno veći i kretao se oko 2.000 evra.
 
Prema metodologiji platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda, koju primenjuje i statistika Narodne banke Srbije, lični transferi obuhvataju: doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.
 
Podsećamo vas da podatke o doznakama (ličnim transferima) možete naći na sajtu Narodne banke Srbije, u okviru: tabela statistike platnog bilansa (red 1.C.2.1.a).

Kabinet guvernera