ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

28.01.2019.

Novosti – U vezi sa falsifikovanim novčanicama juana i nemačke marke

Pitanja: U najnovijem izveštaju NBS o otkrivenim falsifikovanim novčanicama navedeno je da su, među "ostalim" valutama, u 2018. godini otkrivene lažne novčanice šest valuta. Između ostalog, tu je i pet lažnih novčanica nemačke marke i jedna novčanica kineskog juana. Gde su otkrivene lažne novčanice nemačke marke? U kojim apoenima, odnosno kolike ukupne vrednosti?

Gde je otkrivena lažna novčanica kineskog juana? U kom apoenu? Je li ovo prvi put da se u Srbiji otkrije falsifikovani kineski novac? Da li ste, u proteklom periodu (od desetak godina, na  primer) otkrili još neke falsifikate evropskih novčanica koje više nisu u opticaju (poput nemačke marke)? A falsifikate nekih "egzotičnih" valuta (koje se ne nalaze na zvaničnoj kursnoj listi NBS)?

Odgovor NBS: Falsifikati su otkriveni u apoenima od 100 i 200 nemačkih maraka u Beogradu, Sjenici i Šapcu ukupne vrednosti 600 nemačkih maraka. Misli se na nominalnu vrednost jer falsifikati novca inače nemaju vrednost i oduzimaju se od lica kod kojih se zateknu, bez nadoknade. U Beogradu je u tri slučaja otkrivena novčanica od 100 nemačkih maraka u banci prilikom prijema novčanice od klijenta banke na šalteru, novčanica od 100 nemačkih maraka je otkrivena i u Sjenici, takođe u banci prilikom obrade novca, dok je novčanica od 200 nemačkih maraka otkrivena u Šapcu, u banci prilikom prijema novčanice od klijenta banke na šalteru. Zahtev za ekspertizu novčanice u apoenu od 100 kineskih juana podnelo je fizičko lice preko Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu.

Da, ovo je prvi slučaj otkrivanja falsifikata kineskog juana. Falsifikat je konstatovan Izveštajem o ekspertizi novca koji je izrađen 5. oktobra 2018. godine. U Republici Srbiji najčešće se otkrivaju falsifikati dinara, evra i američkog dolara. Ređe se otkrivaju falsifikati nemačke marke, britanske funte, švajcarskog franka, australijskog dolara i konvertibilne bosanske marke. Veoma retko konstatovali smo i falsifikate ruske rublje i mađarske forinte i, kao što je pomenuto, jedan slučaj falsifikata kineskog juana.

Kabinet guvernera