ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

28.01.2019.

Blic (portal) – Pitanja u vezi s firmama koje unovčavaju čekove

Pitanja: Došli smo u posed jednog obaveštenja koje je stiglo jednom stanaru na kućnu adresu. Reč je o obaveštenju da možete doneti u pomenutu firmu svoje čekove, a oni zauzvrat daju keš. Međutim, kada smo pozvali pomenutu firmu da bismo dobili sva obaveštenja, oni su nam dali kako teče postupak. Vi donesete ček oni vam daju 4.500 dinara, umesto 5.000. Potom, nakon mesec dana vi treba da donesete 5.000 i oni vam vraćaju novac. Ako nemate, platite 500 dinara ležarinu i možete sledećeg meseca da donesete 5.000. Takođe, nude i pozajmice do 500 evra, po principu uzimanja kredita s kamatom. Ono što nas zanima jeste da li je to legalno? Imaju li ovlašćenja? Pre svega, smeju li tako da pošalju na kućnu adresu obaveštenje?

Odgovor: Narodna banka Srbije, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, nije nadležna za davanje saglasnosti za obavljanje delatnosti zalagaonica, određivanje uslova za obavljanje ovih delatnosti, kao ni za registraciju ovih privrednih subjekata. Narodna banka Srbije ne vrši nadzor nad radom zalagaonica, odnosno privrednih društava koja se bave opisanim i sličnim poslovima, tako da ne poseduje podatke o poslovanju takvih privrednih društava.

Takođe, ukazujemo i na to da je Zakonom o čeku, između ostalog, propisano da ček sadrži i ime onog koji treba da plati (trasat), kao i da se ček koji je plativ u zemlji može trasirati samo na banku. Zakonom o platnim uslugama propisano je da javni poštanski operator može pružati i usluge prijema i naplate čekova po tekućim računima potrošača. Dakle, privredna društva koja se bave opisanim i sličnim poslovima ne mogu da pružaju usluge unovčavanja čekova građana.

Povodom informacije o davanju pozajmica do 500 evra, po principu uzimanja kredita s kamatom, ističemo da se, saglasno odredbama Zakona o bankama, niko osim banke ne može baviti davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom. Davanje kredita bez dozvole Narodne banke Srbije predstavlja krivično delo propisano kaznenim odredbama Zakona o bankama. 

Kabinet guvernera