ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

20.05.2019.

Guverner Jorgovanka Tabaković sa predstavnicima Svetske banke: Poslovno okruženje stimulativno, stvorene dobre osnove za održiv rast

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je danas tokom sastanka s predstavnicima Svetske banke da je ekonomsko okruženje u Srbiji stimulativno za poslovanje, kao i da su stvorene dobre osnove za održiv rast i razvojne aktivnosti. Na sastanku održanom u Narodnoj banci Srbije bilo je reči o realizaciji aktuelnih zajedničkih projekata, kao i o budućoj saradnji.

Svim svojim aktivnostima, direktno i indirektno, Narodna banka Srbije radi na podsticanju konkurencije i jačanju konkurentnosti, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Kada je reč o inovacijama, Srbija pokazuje da može da stane rame uz rame s razvijenim zemljama, a centralna banka svoj doprinos, između ostalog, daje i radeći na stvaranju modernog i inkluzivnog tržišta plaćanja male vrednosti.

„Stvaramo sigurnu i efikasnu infrastrukturu za plaćanja, kao i širok spektar platnih instrumenata i usluga prilagođene potrebama naših građana i privrede. S tim ciljem smo u oktobru prošle godine pustili u rad i najsavremeniji način plaćanja u svetu – sistem instant plaćanja. Upravo to su oblasti na kojima će i u narednom periodu centralna banka raditi kako bi se olakšalo poslovanje i poslovni ambijent učinio još atraktivnijim”, naglasila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Na kraju sastanka ocenjeno je da je Srbija rezultatima dokazala da zaslužuje punu podršku svih partnera. Ističući da su spremni da se uključe u sve oblasti saradnje jer Srbija ima potencijal za stope rasta od 7% i u kratkom roku, predstavnici Svetske banke pokazali su da veruju u pozitivne izglede Srbije.

Kabinet guvernera