ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

28.06.2019.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u maju povećana je za 1,3% u odnosu na april, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine smanjena za 0,6%.

Posmatrano po oblastima, desezonirani rast industrijske proizvodnje u maju vođen je rastom od 2,6% u prerađivačkom sektoru. Najveći pozitivan doprinos rastu industrije potekao je od proizvodnje derivata nafte i osnovnih metala.

Promet robe u trgovini na malo u maju, u odnosu na isti mesec 2018, realno je povećan za 5,9%. U periodu januar–maj, u odnosu na isti period prethodne godine, promet u trgovini na malo realno je veći za 8,2% i rezultat je rasta prometa prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, kao i motornih goriva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar–maj ostvaren je međugodišnji rast izvoza robe od 8,3%, čemu je doprinelo i povećanje izvoza prerađivačke industrije od 6,7%, koje je zabeleženo u 16 od 23 oblasti. Međugodišnji rast robnog uvoza u istom periodu iznosio je 10,8% i vođen je pre svega većim uvoznim nabavkama za potrebe industrije i investicija.

Kabinet guvernera