ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

02.09.2019.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u drugom tromesečju iznosio je 2,9%. U prvom tromesečju ostvaren je realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda od 2,7%, što je iznad prethodne procene od 2,5% međugodišnje.

Industrijska proizvodnja u julu povećana je za 3,7% u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok je desezonirani rast u odnosu na jun ove godine iznosio 2,9%. Rast je u oba slučaja vođen prerađivačkom industrijom, koja je u odnosu na jul prethodne godine povećana za 6,0%, a u odnosu na jun ove godine za 8,2% desezonirano.

U okviru prerađivačke industrije, u odnosu na isti mesec prethodne godine, rast je ostvarilo 18 od 24 grane, a najveći doprinos rastu potekao je od proizvodnje derivata nafte i farmaceutskih proizvoda.
Promet robe u trgovini na malo u julu, u odnosu na isti mesec 2018, realno je povećan za 9,3%. U periodu januar–jul, u odnosu na isti period prethodne godine, promet robe u trgovini na malo realno je povećan za 8,9%, kao rezultat rasta prometa prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, kao i motornih goriva.

Izvoz robe je julu povećan za 9,7% međugodišnje, dok je u periodu januar–jul izvoz bio veći za 7,2% nego u istom periodu prethodne godine. Kada je reč o uvozu robe, u julu je uzvoz povećan za 17,3% međugodišnje, a u periodu januar–jul za 10,4% međugodišnje.

Objavljeni rezultati Ankete o radnoj snazi za drugo tromesečje potvrđuju povoljna kretanja na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti je u drugom tromesečju dostigla minimum i iznosila 10,3%, dok je stopa zaposlenosti u istom periodu iznosila 49,2%.

Kabinet guvernera