ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

23.09.2019.

Narodna banka Srbije nizom aktivnosti obeležava manifestaciju „Dani evropske baštine 2019”

Narodna banka Srbije u subotu, 5. oktobra, obeležava „Dane evropske baštine 2019”, koji se ove godine održavaju pod sloganom „Umetnost i zabava – nasleđe u fokusu”. Kao i prethodnih godina, Narodna banka Srbije se pridružila brojnim kulturnim i javnim institucijama u ovoj manifestaciji kako bi javnosti pokazala deo svog kulturnog nasleđa i ponovo ukazala na ljude koji su svojim delima i velikodušnošću doprineli bogatstvu, raznolikosti i kulturnom identitetu Beograda i Srbije.

S ponosom želimo da podsetimo da je ovo godina naših jubileja – 135 godina od 2. jula 1884. godine, kada je zvanično počela s radom Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije. Proteklo je i 90 godina od osnivanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider, kao i 15 godina od osnivanja Centra za posetioce, našeg jedinstvenog Muzeja novca – mesta za susrete generacija školske omladine i građana.

Posetioci će u izložbenom prostoru moći da razgledaju stalnu postavku „Novac na tlu Srbije” i tematske izložbe „Kovani novac Srbije” i „Falsifikati”, kao i da čuju zanimljive istorijske detalje o novcu kao specifičnom vidu naše kulturne baštine.

Pri obilasku svečanog hola, uz stručno vođenje, posetioci će moći da razgledaju i uživaju u autentičnom ambijentu. Pored projekta za izgradnju zgrade, arhitekta Konstantin Jovanović izradio je i nacrte za oslikavanje zidova i bogatu unutrašnju dekoraciju, a zidove su oslikali vajar i slikar Paško Vučetić i njegov đak Moša Pijade. Posetioci će dobiti jedinstven poklon – imitaciju novčanice sa sopstvenim likom, simbolične vrednosti od 1884 dinara koja podseća na godinu osnivanja Narodne banke.

Termini za grupne posete zgradi u Ulici kralja Petra 12 (do 50 posetilaca) su 10.30, 12.30 i 14.30 časova. Obavezno je prijavljivanje, uz broj ličnog dokumenta, na brojeve telefona 3027-128; 3027-364 i 3027-204, ili na imejl: izlozba@nbs.rs, radnim danom od 10 do 16 časova. Individualne posete se ne zakazuju, a izložbeni prostor u Ulici kralja Petra 12 radnim danima otvoren je za javnost od 10 do 16 časova.

U okviru manifestacije, u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije na Slaviji, u Nemanjinoj 17, od 18. septembra do 2. oktobra, radnim danima, biće predstavljena međunarodna izložba slika „Svet u oku žene – žena u oku umetnika”, čiji je kustos istoričar umetnosti Mirjana Savić.

Ulaz u oba objekta je slobodan.

Kabinet guvernera