ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

01.10.2019.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja povećana je u avgustu za 0,5% međugodišnje i vođena je rastom u sektorima rudarstva i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom od 17,5% i 4,5%, respektivno.

Proizvodnja prerađivačke industrije smanjena je za 1,8% međugodišnje, usled manje proizvodnje u prehrambenoj industriji, proizvodnji motornih vozila i osnovnih metala. S druge strane, pozitivna kretanja beleže se u farmaceutskoj, hemijskoj i tekstilnoj industriji, kao i u proizvodnji električne opreme, nameštaja i ostalih saobraćajnih sredstava.

Međugodišnje posmatrano, promet robe u trgovini na malo je u avgustu bio realno viši za 7,6%. U periodu januar–avgust, u odnosu na isti period prethodne godine, promet u trgovini na malo bio je veći za 8,7%.

Izvoz robe izražen u evrima povećan je u avgustu za 4,1% međugodišnje, dok je uvoz robe smanjen za 3,0%. U periodu januar–avgust, u odnosu na isti period prethodne godine, izvoz robe povećan je za 6,9%, kao rezultat rasta izvoza prerađivačke industrije od 6,2% i izvoza poljoprivrednih proizvoda od 22,7%. U istom periodu uvoz robe je povećan za 8,7%, pri čemu se oko dve trećine tog povećanja odnosi na rast uvoza opreme i repromaterijala za potrebe investicija i industrije.

Kabinet guvernera